Buitenland
Weer aanhouding om mogelijk plan aanslag op Duitse kerstmarkt

De Duitse politie heeft een 20-jarige Irakees opgepakt die als jihadist bekendstaat en die mogelijk een aanslag op de kerstmarkt in Hannover zou willen plegen. De Duitse publieke omroep heeft dit gemeld. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nedersaksen, Daniela Behrens, heeft het bericht bevestigd. Ze zei dat er nog geen concrete aanwijzingen voor het plegen van een aanslag zijn, maar op grond van informatie over de verdachte persoon, is besloten hem in preventieve hechtenis te nemen, aldus Behrens.

De man zou zich tegenover de terreurbeweging Islamitische Staat bereid hebben verklaard een aanslag te plegen. In Duitsland heerst de zorg dat de oorlog in de Gazastrook aanleiding is voor jihadisten in de Bondsrepubliek om aanslagen te plegen.

Woensdag werden twee tieners aangehouden, omdat ze op sociale media contact met elkaar hadden gehad over het plannen van een jihadistische aanslag. Volgens justitie communiceerden een 15-jarige Duitse jongen van Afghaanse komaf en een 16-jarige in Duitsland wonende Rus over een aanslag in december op een kerstmarkt of een synagoge in Keulen. De Duitse inlichtingendienst kwam de verdachten op het spoor in een groep op Telegram van jonge jihadisten. Zij wilden een „heilige oorlog” en aanslagen plegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer