BuitenlandNoord-Korea

Noord-Korea bespioneert legerbasis VS met nieuwe satelliet

Noord-Korea heeft dinsdag een militaire spionagesatelliet gelanceerd. Volgens staatsmedia heeft dictator Kim Jong-un inmiddels de eerste door de Malligyong-1 geschoten beelden bekeken: die van een Amerikaanse militaire basis op Guam.

Casper van der Veen
23 November 2023 16:33Gewijzigd op 23 November 2023 16:39
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgt dinsdag van een afstand de lancering van de militaire spionagesatelliet Malligyong-1. beeld AFP, KCNA
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgt dinsdag van een afstand de lancering van de militaire spionagesatelliet Malligyong-1. beeld AFP, KCNA

Hoewel het de eerste militaire spionagesatelliet betrof, was het niet de eerste keer dat het Kim-regime een kunstmaan lanceerde. Afgelopen mei en augustus mislukten nog twee pogingen. Die lanceringen waren niet nutteloos: iedere poging levert Noord-Korea waardevolle wetenschappelijke informatie op. Volgens Pyongyang blijft het niet bij de Mallig­yong-1: er zouden meer verkenningssatellieten nodig zijn om beelden te verzamelen en die worden „in een korte tijdsspanne” gelanceerd, aldus Kim.

Het militaire succes roept vragen op of Rusland heeft bijgedragen aan de Noord-Koreaanse vorderingen. In september bezocht Kim de Russische president Vladimir Poetin in Rusland, waarna gevreesd werd dat Moskou Pyongyang zou helpen met advies over satelliettechnologie in ruil voor Noord-Koreaanse wapenleveringen.

Te vroeg

Het is onduidelijk of dat bij deze satellietlancering al het geval is geweest. Sommige analisten hebben twijfels of Rusland in zo’n korte tijd een wezenlijke bijdrage heeft kunnen leveren aan de Malligyong-1. Dat staat haaks op opmerkingen van de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Shin Won-sik, die zei dat het erop lijkt dat Rusland Noord-Korea heeft geholpen met het oplossen van eerdere problemen met de aandrijvingsmotor.

ANP-484450251.jpg
beeld AFP, Jung Yeon-je

Tweemaal eerder bracht het totalitaire land een satelliet in een baan om de aarde: in 2012 en 2016. De meeste analisten gaan er echter vanuit dat de apparaten geen beelden hebben teruggestuurd naar Noord-Korea. Of dat met de dinsdag afgevuurde versie wel het geval zal zijn, zal dan ook moeten blijken: Pyongyang heeft wel vaker successen geclaimd die in de praktijk bleken tegen te vallen.

Volgens een Zuid-Koreaanse regeringsfunctionaris is het nu nog te vroeg om te beoordelen of de spionagesatelliet naar behoren functioneert. Pyongyang zegt dat de satelliet op 1 december officieel begint aan zijn missie.

Zondebok

Als rechtvaardiging noemde het Kimbewind de gebruikelijke zondebokken: de gezamenlijke legeroefeningen van de VS en Zuid-Korea, waar sinds enkele jaren soms ook Japan aan deelneemt, moeten in de gaten gehouden kunnen worden. Kim refereerde ditmaal specifiek aan de aankomst van een Amerikaans nucleair vliegdekschip en een nucleaire onderzeeër in Zuid-Korea op dinsdag.

Kim Jong-un noemde een militaire spionagesatelliet op een belangrijk partijcongres in 2021 als voorbeeld van geavanceerde wapentechnologie die het land moest zien te ontwikkelen. Andere voorbeelden die de dictator noemde waren een nucleair aangedreven onderzeeër en een intercontinentale raket die op vaste (in plaats van vloeibare) brandstof vliegt. Dat laatste projectiel werd afgelopen april voor het eerst met succes getest.

Zowel Zuid-Korea als de VS noemden de lancering een duidelijke schending van VN-sancties. Sinds het begin van vorig jaar trekt Noord-Korea zich echter steeds minder van zulke resoluties aan. Sindsdien lanceerde het Kimregime al meer dan honderd raketten, waaronder ook intercontinentale ballistische raketten: projectielen die het hele Amerikaanse of Europese vasteland kunnen bereiken.

Seoul heeft na de lancering aangegeven een deel van het inter-Koreaans akkoord dat in 2018 werd gesloten op te schorten. Dat betekent dat Zuid-Korea eerder gestaakte surveillance-acties langs de grens met Noord-Korea weer hervat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer