Amerikaanse soldaat door Noord-Korea het land uitgezet
Na ruim twee maanden in Noord-Koreaanse detentie te hebben doorgebracht, is de Amerikaanse soldaat Travis King woensdag het land uitgezet. In de Verenigde Staten zal hij voor de krijgsraad moeten verschijnen.
King rende in juli tijdens een Zuid-Koreaanse tour door het grensgebied de grens met Noord-Korea over.
De 23-jarige beroepsmilitair is woensdag in Amerikaanse hechtenis genomen nadat hij door Pyongyang de grens met China was overgezet. Daarvandaan is hij via Zuid-Korea naar de Verenigde Staten gebracht. Washington benadrukte dat er geen concessies gedaan zijn aan Pyongyang om de militair het land uit te krijgen.
King zou in goede gezondheid verkeren en krijgt in de VS na aankomst een medische controle. Zijn moeder bedankte de Amerikaanse krijgsmacht voor hun inzet om haar zoon naar huis te krijgen.
Noord-Koreaanse staatsmedia meldden eerder dat er een onderzoek werd ingesteld naar het ,,illegaal binnendringen” van Noord-Korea door King. Dat onderzoek is inmiddels afgerond, zo werd woensdag naar buiten gebracht. Staatspersbureau KCNA schrijft dat de militair zou hebben toegegeven dat hij de grens was overgestoken omdat hij leed onder „onmenselijke mishandeling en racisme binnen de Amerikaanse krijgsmacht”. Ook zou hij „Gedesillusioneerd over de ongelijke Amerikaanse samenleving” zijn, citaten die KCNA eerder ook al publiceerde. Het is niet te bevestigen of King deze uitlatingen daadwerkelijk heeft gedaan.
Onderhandelingsmiddel
In het verleden heeft het regime van Kim Jong-un vaker Amerikaanse gevangenen gebruikt om bepaalde voordelen te behalen. Soms gaat dat om propagandawaarde, zoals bij King, waarbij het frame gebruikt werd van een door racisme en intimidatie geplaagde man die het totalitaire Noord-Korea zou verkiezen boven de Verenigde Staten.
Andere gevangenen werden in het verleden gebruikt als onderhandelingsmiddel om hoge Amerikaanse politici naar Noord-Korea te laten afreizen, iets wat oud-presidenten Jimmy Carter en Bill Clinton onder anderen deden. Vermoedelijk kon een militair met een lage rang als King Noord-Korea niet veel meer opleveren, waardoor het land de keuze maakte om hem uit te zetten.
Uitzetting
Analisten speculeerden al eerder dat King naar China of Rusland zou worden uitgezet. Noord-Korea en de Verenigde Staten onderhouden geen directe diplomatieke betrekkingen, al hebben zij wel kanalen om met elkaar te communiceren. Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigde in augustus al dat er contact was geweest met Pyongyang. Het Witte Huis bedankte woensdag Zweden, dat een overheidsfunctionaris naar Noord-Korea stuurde om de vrijlating van King te bewerkstelligen.
In de Verenigde Staten zal King voor de krijgsraad moeten verschijnen. Hij diende als militair bij de Amerikaanse strijdkrachten in Zuid-Korea, waar hij tweemaal kort in detentie zat. Hij beschadigde een politieauto en mishandelde iemand in een nachtclub. Op 17 juli zou King vanuit Seoul naar de Verenigde Staten vertrekken om daar disciplinaire maatregelen te ondergaan. Hij wist echter de luchthaven van Incheon te verlaten, zich aan te sluiten bij een tour door het inter-Koreaanse grensgebied en vervolgens over te steken naar Noord-Korea.
Vermoedelijk zal hij zich nu ook voor die laatste actie moeten verantwoorden voor de Amerikaanse krijgsraad.