De generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) sprak zaterdag over ”seksualiteit, gender en relatievormen”. Kan dat wel, een gesprek over zo’n beladen thema, in één ruimte, met 64 mensen en lopende camera’s?
Nee, denkt preses ds. M.C. Batenburg, dus gingen de synodeleden zaterdagmiddag in kleine groepen uiteen om verspreid over congrescentrum De Werelt in Lunteren verder te spreken over de rapportage van de werkgroep seksualiteit, genderidentiteit, huwelijk en relaties.
Even later komen ze weer terug in de plenaire vergaderzaal. Aanvaarding, openheid, begrip en trouw – dat zijn de woorden die de synodeleden vervolgens gebruiken om hun gesprekken samen te vatten.
Scriba dr. R. de Reuver zegt dat ”trouw” wel een woord is om theologisch wat nader uit te werken, ook voor de samenleving. En een handleiding voor kerkenraden –over hoe ze met het onderwerp seksualiteit, gender en relatievormen kunnen omgaan– vinden enkele synodeleden wel handig.
Het moderamen (bestuur) vraagt de werkgroep verder na te denken over dit begrip ”trouw” en over de noodzaak van een brochure voor plaatselijke kerken. Die rapporteert daar vervolgens over, waarna wordt besloten of een vervolggesprek op de synode nog wenselijk is.
Tijdgebrek
De rapportage van de werkgroep seksualiteit, genderidentiteit, huwelijk en relaties stond al in april op de agenda, maar kon toen wegens tijdgebrek niet worden besproken.
Het onderwerp belandde op de synodetafel door voorstel van ouderling C.M. Molenaar uit Veenendaal. Hij vroeg de Protestantse Kerk in mei vorig jaar om een „eenduidig en Bijbels gefundeerd geluid” te laten horen over seksualiteit en relatievormen. Hij wees er onder meer op dat de generale synode niet inhoudelijk heeft gesproken over het gravamen –ernstig bezwaar tegen de leer– van dr. M. Klaassen, destijds hervormd predikant in Arnemuiden en sinds eind 2022 lid van de Hersteld Hervormde Kerk. Dr. Klaassen uitte in zijn gravamen, dat hij in oktober 2021 indiende bij de classis Delta van de PKN, zijn „diepe zorgen” over de manier waarop de PKN omgaat met het thema seksualiteit.
Na een uitvoerige bespreking in november 2022 riep de synode een werkgroep in het leven die „de spits” van het beoogde gesprek nader moest omschrijven.
Het is de bedoeling dat het gesprek over seksualiteit, genderidentiteit, huwelijk en relaties uiteindelijk een vervolg krijgt in de lokale gemeenten.