Engelse kerk geeft ruimte aan homozegen
De Kerk van Engeland krijgt „bij wijze van proef” speciale diensten van ”gebed en toewijding”, om daarin Gods zegen te vragen voor paren van hetzelfde geslacht.
Na een meer dan negen uur durende vergadering –dinsdagmiddag en deze woensdag– besloot de generale synode van de Anglicaanse Kerk in Londen om groen licht te geven aan het gebruik van de zogeheten ”Prayers of love and faith” (gebeden van liefde en geloof).
Het Huis van de Bisschoppen stemde er vorig maand al mee in om deze gebeden „aan te bevelen” voor gebruik in bestaande kerkdiensten. De synode kreeg te horen dat dit waarschijnlijk vanaf half december mogelijk is.
Voor het gebruik van de gebeden in speciale diensten voor homostellen moet het kerkelijk recht worden aangepast. Omdat dit proces naar verwachting twee jaar duurt, stemde de synode in met een motie waardoor het op grond van afzonderlijke wetgeving mogelijk is om al eerder, maar tijdelijk, in afzonderlijke diensten de ”Prayers of love and faith” te gebruiken. De Church of England sluit overigens geen homohuwelijken.
Van de bisschoppen stemden 23 vóór het voorstel dat op tafel lag. Tien waren er tegen, terwijl vier bisschoppen zich van stemming onthielden. Onder de zogenoemde geestelijken waren er 100 voor, 93 tegen en was er 1 onthouding. Van de ”leken” stemden er 104 voor en 100 tegen.
„De waarheid is, en dat hebben we vandaag opnieuw gezien, dat de Kerk van Engeland niet eensgezind is over de kwesties seksualiteit en huwelijk”, verklaarden de bisschop van Londen, Sarah Mullally, en de bisschop van Winchester, Philip Mounstephen, na afloop van de stemming. „De synode is het er –nipt– over eens geworden dat op zichzelf staande kerkdiensten voor paren van hetzelfde geslacht op proefbasis, volgens het kerkelijk recht, moeten worden toegestaan.”
Behoudende anglicanen betreuren het voorstel. Vaughan Roberts, de rector van St Ebbe’s in Oxford, zei volgens de website Christian Today tegen de synode dat er „een scheuring in de structuur van de Kerk van Engeland zal plaatsvinden.”
Verschillende sprekers wezen erop dat er aan het debat over de invoering van een zegen voor mensen van hetzelfde geslacht diepere meningsverschillen ten grondslag liggen, namelijk over het gezag van Gods Woord en de visie op de kerk.