Opiniecolumn ds. belder
„Naar de klimaatmars, naar de klimaatmars”, zei de dominee

Er was in mijn jeugd –jaren zestig– een simpel radioliedje. Een zekere Catootje ging naar de Botermarkt en „kon maken wat ze wou”. Zo maakte ze uit boter een dominee. „In de kerk, in de kerk”, riep de man. Niet overbodig, want zondag en kerkgang waren in verval.

Ds. J. Belder
beeld RD
beeld RD

Zelfs gereformeerden klaagden over lege avondkerken en verwereldlijkte kerkgangers. Ging in 1947 60 procent van ons volk ’s zondags ter kerke, in 1964 nog 45 procent en inmiddels geen 10 procent meer. Daarom was ik geschokt en verontwaardigd over de oproep van de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland aan zijn kerkgangers om komende zondag aan te sluiten bij de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid in Amsterdam. Ook daar kun je ter kerke, zei hij. Er is een interreligieuze samenkomst in ”de Wester” waar vanuit verschillende tradities (hindoes, boeddhisten, moslims, joden, humanisten en christenen) wordt gebeden en God (welke?) „wordt geprezen om het geschenk van de schepping”. Dr. De Reuver zal er zelf ook zijn.

19811017.JPG
„Er is een interreligieuze samenkomst in ”de Wester” waar vanuit verschillende tradities hindoes, boeddhisten, moslims, joden, humanisten en christenen wordt gebeden en God welke? „wordt geprezen om het geschenk van de schepping”.” beeld Henk Visscher

„Naar de klimaatmars, naar de klimaatmars”, zei de dominee. Over uitholling van kerk en zondag gesproken. Hoe anders onze Catechismus, die juist aanspoort de zondagse erediensten (in eigen gemeente) niet te verzuimen. In 1890 schreef Abraham Kuyper zijn ”Tractaat van den sabbath”. In 56 stellingen legt hij het belang van de zondag met zijn dubbele kerkgang uit. In 1970 vond de hervormde theoloog Van Ruler het nodig een boekje (175 pagina’s) te schrijven waarin hij 21 antwoorden geeft op de vraag waarom je ter kerke zou gaan. In 1998 spraken de drie synoden van de SoW-kerken hun verontrusting en afkeuring uit over de snel veld winnende vervangers van de zondagse kerkdienst. Het rapport citeert Luther „dat wij de prediking van Gods Woord niet verachten”.

Met zijn aanbeveling van de klimaatmars bekent de scriba bovendien pijnlijk kleur. Ook politiek. In de organisatie zijn onder andere betrokken Extinction Rebellion en Transnational Institute. De eerste projecteerde recent de Palestijnse vlag op Domtoren en Euromast als steunbetuiging aan de Gazanen. Ook de tweede organisatie sprak zich duidelijk uit tegen Israël. Zeg mij wie uw vrienden zijn… Laat de kerk oppassen de Heilige Geest niet te bedroeven, Hij zou zelfs de kerk kunnen verlaten.

Zaterdag is er de Mars voor het Leven in Den Haag. Niets daarover op de site van de PKN. Heb ik iets gemist? En de scriba? Die zal vast aanwezig zijn. Zou de kerk niet krachtig protesteren tegen het doden van 35.606 kindertjes in de moederschoot?!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer