De Stemming: SGP vindt Palestijnse staat nu ondenkbaar
Het is op dit moment onverantwoord om ook maar te denken aan de oprichting van een Palestijnse staat, stelde SGP’er Diederik van Dijk donderdag in een verkiezingsdebat over het Midden-Oosten.
De veelbesproken tweestatenoplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen was een van de onderwerpen die aan bod kwamen tijdens het debat in Amsterdam, dat was georganiseerd door het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI). Veel partijen in de Tweede Kamer pleiten voor de tweestatenoplossing. Een forse minderheid van D66, GL-PvdA, SP, PvdD, DENK, Volt en BIJ1 wil zelfs dat het kabinet nu al overgaat tot het erkennen van een Palestijnse staat.
„Ik weet geen betere oplossing”, zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk donderdagavond over de tweestatenoplossing. De PVV ziet dat radicaal anders. „Ik geloof er niet in”, zei Marjolein Faber, nummer zeven op de PVV-lijst. Volgens haar is er al een Palestijnse staat, namelijk Jordanië.
SP’er Van Dijk wilde weten of zijn naamgenoot van de SGP voor een tweestatenoplossing is of de mening van de PVV deelt. SGP’er Van Dijk benadrukte daarop vooral dat vrede en verzoening van onderop moeten komen. De oplossing van twee staten, of welk vredesakkoord dan ook, vormt dan „het dak op het gebouw”, zei hij. Nu een Palestijnse staat oprichten vindt de SGP onverantwoord. „In deze omstandigheden betekent dat een nieuwe vijandige staat naast Israël.”
„Als we niet toewerken naar een vrije Palestijnse staat naast Israël, zal dit conflict de komende tientallen jaren blijven doorgaan”, reageerde D66’er Alexander Hammelburg.
Wapenleveranties
Eerder in het debat trok het liberale Kamerlid de aandacht met zijn stelling dat er een moment kan komen waarop wapenleveranties aan Israël nodig zijn. Hammelburg stelde dat er nu al sprake is van een regionale oorlog. Als Israël zich niet verdedigt, verdwijnt de Joodse staat, waarschuwde hij. „We staan niet alleen achter het bestaansrecht van Israël, maar moeten er ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat Israël zichzelf daarin kan verdedigen.” De D66’er vindt dat als het echt nodig is, Nederland Israël te hulp moet schieten om zich te verdedigen tegen aanvallen. Als voorbeeld noemde hij de levering door Nederland van het luchtafweersysteem Patriot.
Tussen de twaalf kandidaten op het podium zaten verschillende nieuwkomers in de politieke arena. Zo was er een oud-militair –BBB-kandidaat Gijs Tuinman–, maar ook een voormalig ambassadeur van Nederland in Israël. Het betreft oud-diplomaat Caspar Veldkamp, de nummer vier op de lijst van Nieuw Sociaal Contract. Veldkamp sprak zijn zorg uit over het aantal slachtoffers in de Gazastrook. Hij zei zelf vele malen raketbeschietingen vanuit Gaza te hebben meegemaakt en ook in het gebied te zijn geweest. „Ik weet hoe dichtbevolkt het daar is en hoe makkelijk het is om mensen daar als menselijk schild te gebruiken.”