Voorbede op dankdag voor getroffen schapenboeren
In veel kerken wordt deze dankdag voorbede gedaan voor boeren van wie het vee getroffen is door blauwtong. De virusziekte grijpt al twee maanden om zich heen.
Dinsdag bracht de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nieuwe cijfers naar buiten. Er zijn nu besmettingen gemeld op bijna 4000 bedrijven. Bij 2542 bedrijven is de besmetting door bloedonderzoek bevestigd, op 1372 andere bedrijven vertonen dieren verschijnselen die kenmerken zijn voor de ziekte.
Die cijfers zijn het topje van de ijsberg, weten deskundigen. Niet alle besmettingen worden gemeld en gevreesd wordt dat het aantal nog verder zal stijgen zolang het zachte herfstweer aanhoudt. Knutten, de vliegen die de ziekte overbrengen, zijn nog steeds actief. Volgens dierenarts Reinard Everts, directeur van de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkersorganisatie (NSFO), moet het zeker twee weken lang koud zijn, maximaal 10 graden, om het virus de kop in te drukken.
Tegen vakblad Nieuwe Oogst zei Everts dinsdag dat er inmiddels zeker 30.000 schapen aan blauwtong zijn doodgegaan, „en dat is een conservatieve schatting”. Bijna de helft van de besmette bedrijven heeft minstens 20 procent van de koppel verloren. Everts verwacht dat de schade voor de schapensector eind dit jaar richting de 10 miljoen euro loopt.
De blauwtong treft de schapen middenin het dekseizoen, de periode waarin rammen de ooien bevruchten. Zeker is dat komend voorjaar veel minder lammeren geboren zullen worden dan normaal. Landbouwminister Piet Adema vreest zelfs voor het voortbestaan van de schapenhouderij in Nederland. Een vaccin om de ziekte te bestrijden is nog niet beschikbaar.
Overigens worden ook koeien en geiten ziek van blauwtong. Zieke dieren vermageren en geven minder melk, maar tot grootschalige sterfte leidt het virus bij deze herkauwers niet.
Akkerbouw
Op dankdag voor gewas en arbeid kijkt de akkerbouw terug op het groeiseizoen. Dat startte laat door een nat en koud voorjaar. Juni was juist heet en droog, waardoor de jonge gewassen het moeilijk hadden. Augustus was erg nat, wat de graanoogst voor problemen stelde met verlies van opbrengst en kwaliteit tot gevolg.
Een mooie septembermaand zorgde ervoor dat onder meer aardappelen en suikerbieten nog flink konden doorgroeien. Statistiekbureau CBS verwacht dat de opbrengst per hectare die bij consumptieaardappelen en uien lager is dan gemiddeld. De suikerbietenoogst is lager dan vorig jaar, maar toen was die juist wat hoger dan normaal.