Sjaak van der Tak stopt als voorzitter van LTO Nederland
Sjaak van der Tak stopt eind dit jaar als voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. Zijn termijn loopt dan af en hij heeft besloten niet op te gaan voor een volgende periode.
Sjaak van der Tak stopt eind dit jaar als voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. Zijn termijn loopt dan af en hij heeft besloten niet op te gaan voor verlenging.
„Zo’n opdracht kun je alleen waarmaken als je je daar 100 procent voor inzet. Maar daardoor legde het ook een groot beslag, op mezelf en op mijn gezin en familie. Nu ik 67 ben geworden, heb ik het besluit genomen om een stap terug te zetten”, aldus Van der Tak dinsdag in een verklaring.
„Ook vanwege het feit dat er in politiek Den Haag de komende maanden veel zal veranderen”, voegt hij daaraan toe. Van der Tak denkt dat het „effectiever en wenselijker” is als er dan een nieuwe voorzitter is die alle veranderingen vanaf het begin mee kan maken.
Van der Tak werd begin 2021 voorzitter van de boeren- en tuindersorganisatie. Hij had toen al drie jaar de kar getrokken bij Glastuinbouw Nederland, de tuinbouwpoot van LTO. Daarvoor was Van der Tak, die lid is van het CDA, dertien jaar burgemeester van tuinbouwgemeente Westland en bijna negen jaar wethouder in Rotterdam.
Als LTO-voorman trad hij aan in een rumoerige periode met veel boerenprotesten in het land. De stikstofkwestie zorgde –en zorgt nog steeds– voor grote onzekerheid in de landbouw. LTO als traditionele belangenorganisatie kreeg concurrentie van de nieuwe actiegroepen Agractie en Farmers Defence Force. Van der Taks voorganger Marc Calon moest het veld ruimen, omdat de LTO-leden geen vertrouwen meer in hem hadden.
Van der Tak stak veel energie in het weer opbouwen van dat vertrouwen. Het bestuur van LTO Nederland kijkt „met grote waardering” terug op zijn termijn. Volgens Dirk Bruins, voorzitter van de noordelijke poot LTO Noord, wist Van der Tak de interne rust terug te brengen. „Sjaak is een voorzitter ván en vóór de LTO-leden. Aanspreekbaar en benaderbaar voor iedereen, en oprecht geïnteresseerd.”
Eerder dit jaar onderhandelden LTO en andere boerenorganisaties maandenlang met het kabinet over een landbouwakkoord. Terwijl duurzaamheidseisen strenger worden, moest dat akkoord de sector toekomstperspectief bieden voor de periode tot 2040. In juni trok LTO de stekker uit de gesprekken. „Een boer heeft een robuust verdienmodel nodig. Hij kan niet leven van intenties. Maar het kabinet komt niet verder dan dat”, zei een teleurgestelde Van der Tak destijds tegen het Reformatorisch Dagblad.
Agractie-voorman Bart Kemp noemt het in een reactie aan het ANP „logisch” dat Van der Tak gezien zijn leeftijd met pensioen gaat. Op zich maakt het hem niet uit wie er bij LTO de leiding heeft. Hij vond LTO de voorbije periode wel te veel zoeken naar een politiek compromis, in plaats van dat de organisatie zich hard maakte voor wat boeren volgens hem echt willen. Hij hoopt dat de nieuwe voorzitter van LTO iemand wordt „die weet wat het is om in deze tijd boer te zijn, dus geen beroepsbestuurder”.