Buitenlandantisemitisme
Israëlhaat steeds openlijker na start grondoffensief Gaza

Met de start van het grondoffensief in de Gazastrook nemen ook de kritiek op Israël en het aantal antisemitische uitingen en incidenten hand over hand toe. Variërend van de bestorming van een Russisch vliegveld tot de uitspraak van een Pakistaanse senator: „Nu weten we waarom Hitler deed wat hij deed.”

Betogers bestormen zondag een vliegtuig dat uit Israël op de internationale luchthaven van Dagestan is geland. beeld AFP, Telegram
Betogers bestormen zondag een vliegtuig dat uit Israël op de internationale luchthaven van Dagestan is geland. beeld AFP, Telegram

Geweld in de Palestijnse gebieden en oorlog in Gaza leidden in het verleden steevast tot een toename van antisemitisme. Dat is ook nu niet anders. Aanvankelijk overheerste bij velen nog de verontwaardiging over de brute aanval die Hamas-terroristen op Israël uitvoerden. Maar die boosheid maakt steeds meer plaats voor anti-Israëlische acties, onverbloemde Jodenhaat en zelfs openlijke verheerlijking van de gruweldaden die de Palestijnse terreurbeweging op 7 oktober beging. De voorbeelden van de afgelopen drie weken zijn legio.

Hitler

De toon lijkt zich inmiddels fors te verharden, ook via officiële kanalen. Zo plaatste de Pakistaanse senator Afnan Ullah Khan dit weekeinde op X een afbeelding van Hitler die de Franse veldmaarschalk Pétain de hand schudt. „Nu weet de wereld tenminste waarom hij deed wat hij deed. Genocide in Gaza”, luidde het bijschrift.

Het blijft echter niet alleen bij woorden. In de voornamelijk islamitische Russische deelrepubliek Dagestan trokken honderden pro-Palestijnse betogers zondag naar de internationale luchthaven. Zij reageerden op een oproep op Telegram om naar het vliegveld te gaan omdat er een toestel uit Israël zou landen. De demonstranten braken door veiligheidshekken en renden de landingsbaan op met Palestijnse vlaggen in de hand, terwijl ze ”Allahu Akbar” riepen. In een video die op sociale media circuleerde, zegt een van de raddraaiers dat „we hier zijn voor de Joden, om ze te doden met messen en op ze te schieten”.

De piloten waren op de hoogte van de chaos op de internationale luchthaven en weken uit naar een nabijgelegen vliegveld. Dat wisten betogers echter ook te bereiken. Veiligheidstroepen brachten Israëliërs en Joden in veiligheid. Bij confrontaties tussen demonstranten en de oproerpolitie vielen zo’n twintig gewonden.

De rellen op de luchthaven volgen op een reeks antisemitische incidenten in de Kaukasus. Zaterdag bestormde een menigte een hotel in de stad Chasavjoert in Dagestan op zoek naar Joodse gasten. In Naltsjik, de hoofdstad van de nabijgelegen Russische republiek Kabardië-Balkarië, werd een Joods cultuurcentrum in brand gestoken en beklad met ”Dood aan de Joden”. De Israëlische regering heeft Rusland opgeroepen Israëliërs en Joden te beschermen.

Israëlhater

Ook op diplomatiek gebied heeft de oorlog in Gaza gevolgen. Israël trok zaterdag zijn diplomaten uit Turkije terug. Dat was een reactie op uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens de grootste pro-Palestijnse demonstratie in Istanbul sinds de oorlog in Gaza begon. Het staatshoofd herhaalde zijn standpunt dat Hamas geen terroristische organisatie is en dat zijn leden vrijheidsstrijders zijn. Hij betitelde Israël als bezetter en beschuldigde de Joodse staat van het plegen van oorlogsmisdaden.

Politici in Jeruzalem reageerden furieus. Parlementariër Gideon Sa’ar van de Nationale Eenheid Partij omschreef Erdogan op X als „beschermheer van Hamas, een opruier, een overduidelijke Israëlhater en een van de grootste antisemieten van onze generatie”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer