Binnenland
Grote tentoonstelling over Indonesië in De Nieuwe Kerk Amsterdam

In De Nieuwe Kerk in Amsterdam is vanaf zaterdag een grote tentoonstelling over Indonesië te zien. De tentoonstelling staat niet stil bij een specifieke periode of kunsthistorisch thema, maar wil het grotere verhaal van de eilandengroep vertellen. „Van de hoogtijdagen van het legendarische Majapahit-rijk, de koloniale overheersing tegenover de Indonesische onafhankelijkheid en de Tweede Wereldoorlog tot de revolutie en het uitroepen van de republiek door Sukarno, het tijdperk Suharto en het huidige Indonesië met al haar beloftes en uitdagingen.”

Ook wordt stilgestaan bij het Nederlandse slavernijverleden in de Oost, zoals Indonesië als Nederlandse kolonie ook wel werd genoemd. Schrijver Reggie Baay geeft speciale rondleidingen door de tentoonstelling over dit slavernijverleden.

Er zijn driehonderd voorwerpen, afkomstig van het Wereldmuseum, Nationaal Archief, Rijksmuseum en NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Ook zijn er werken van hedendaagse Indonesische kunstenaars te zien, die reflecteren op thema’s als gender, geweld, religie, politiek en klimaatverandering.

In juni meldde NU.nl dat er ook geroofde objecten uit het Nationaal Archief getoond zouden worden. Het blijkt te gaan om geroofde documenten, zoals fotoalbums en spotprenten, en niet om roofkunst, aldus het hoofd tentoonstellingen van De Nieuwe Kerk Marlies Kleiterp. Roofkunst zijn stukken die in de koloniale tijd onterecht in Nederlandse handen kwamen. Afgelopen zomer meldde staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu dat tientallen van deze kunstwerken zullen worden teruggegeven aan Indonesië.

Er zijn nog geen afspraken gemaakt over teruggave van documenten die tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog zijn afgepakt van Indonesiërs door de Netherlands Forces Intelligence Service (NEFIS). De Raad van Cultuur buigt zich daar momenteel over. „Voor deze archieven is nog geen beleid, maar we houden wel rekening met de gevoeligheid ervan”, aldus Kleiterp. „Privé-eigendommen zoals fotoalbums waarvan we de eigenaar niet kunnen achterhalen voor toestemming, tonen we niet. Politierapporten wel. Van pamfletten en affiches tonen we kopieën, omdat deze door de makers zijn bedacht om te verspreiden.”

De tentoonstelling wordt vrijdagavond officieel geopend met een toespraak van de Amsterdamse locoburgemeester Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en schrijver Baay. De expositie duurt tot en met maandag 1 april.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer