Stem verraadt of iemand diabetes heeft
Met kunstmatige intelligentie lijkt het mogelijk om op basis van een geluidsopname van de stem te bepalen of iemand lijdt aan diabetes type 2.
Met de techniek kunnen artsen met bijna 90 procent zekerheid voorspellen of iemand suikerziekte heeft. Diabetes beïnvloedt namelijk de stem, beweren onderzoekers in een publicatie die dinsdag verscheen in het Amerikaanse medisch tijdschrift Mayo Clinic Proceedings: Digital Healh. De studie is uitgevoerd door Canadese onderzoekers verbonden aan Klick Applied Sciences, een internationaal bedrijf dat onderzoek doet naar technische innovaties in de gezondheidszorg.
Welk effect diabetes op de stem heeft, blijkt af te hangen van iemands geslacht. Vrouwen met diabetes hebben een iets lagere stem, met minder variatie, vergeleken met gezonde personen. Mannelijke diabetespatiënten hebben juist een iets zachtere stem met meer variatie.
Heesheid
De Canadese onderzoekers noemen ook verklaringen voor de gevonden verschillen. Mannen met suikerziekte hebben relatief vaak last van spierafbraak, wat de zwakkere stem verklaart. Vrouwen met diabetes hebben meer last van oedeem, het vasthouden van vocht. Vocht in de stembanden vermindert de toonhoogte en beïnvloedt andere kenmerken van de stem, zo bleek uit een eerdere studie.
De deelnemers aan het onderzoek –57 met suikerziekte, 113 zonder– dienden twee weken achtereen, zes keer per dag, tegen hun mobiel te zeggen: „Hallo, hoe gaat het met je? Wat is mijn glucosewaarde op dit moment?” Een app op de telefoon nam het geluid daarbij op.
Vervolgens analyseerden de onderzoekers met behulp van speciale software de verschillen in stemgeluid tussen diabetici en niet-diabetici. Daarvoor namen ze veertien stemkenmerken onder de loep, zoals toonhoogte, stemvolume en heesheid.
Bizar
Het gebruikmaken van de stem is een goedkope, eenvoudige en niet-ingrijpende methode om ziektes op te sporen, schrijven de onderzoekers. Volgens hen is de methode niet alleen fijn voor de patiënt, maar biedt ze ook kansen voor afgelegen gemeenschappen met beperkte toegang tot de gezondheidszorg.
De studie is uitgevoerd in India. Of de methode meerwaarde heeft voor westerse landen, zoals Nederland, maken de onderzoekers niet duidelijk. Diabetes kan al vrij eenvoudig worden aangetoond met een vingerpriktest bij de huisarts.
Prof. dr. Hanno Pijl, diabetoloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum, is nog niet overtuigd van het nut van de methode. „Dit lijkt tamelijk bizar. Zolang er geen duidelijk mechanisme is aangetoond, lijkt het mij een statistisch weliswaar significante, maar klinisch uiterst onzekere manier om diabetes bij iemand vast te stellen. Er zijn al een paar onderzoeken gepubliceerd, die allemaal wel in dezelfde richting wijzen, maar stuk voor stuk klein van omvang zijn. Ik denk dat grootschaliger werk gewenst is voordat je dit kunt gebruiken als screeningsinstrument om gerichter onderzoek naar hoge bloedglucose te doen bij mensen.”
De onderzoekers geven zelf ook aan dat vervolgonderzoek met meer deelnemers nodig is. Ook schrijven ze dat laryngoscopie, een kijkoperatie van de keel, stembanden en strottenhoofd, gewenst is. Daarmee kunnen de onderliggende oorzaken van de effecten van diabetes op de stem in beeld worden gebracht.