Buitenlandslowakije
Populistische Smer-SD wint verkiezingen Slowakije

De populistische Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent. De liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls nog werd aangewezen als winnaar, staat op 17 procent en HLAS is goed voor ongeveer 15 procent.

Fico (midden) viert de overwinning. beeld AFP, TOMAS BENEDIKOVIC
Fico (midden) viert de overwinning. beeld AFP, TOMAS BENEDIKOVIC

De opkomst ligt op pakweg 68 procent, zo blijkt uit de voorlopige resultaten die de verkiezingscommissie in Bratislava zondagmorgen vroeg heeft vrijgegeven.

Als de pro-Russische Fico aan de macht komt, staat het land een stevige koerswijziging te wachten. Hij heeft aangekondigd te breken met het prowesterse beleid van de huidige regering en te willen stoppen met de militaire steun aan buurland Oekraïne.

PS-leider Michal Simecka, vicepresident van het Europees Parlement, wil de samenwerking met de EU verder verdiepen. Fico zou als premier waarschijnlijk juist meer willen optrekken met Hongarije en Polen, landen die geregeld dwarsliggen bij EU-kwesties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer