CU-congres stemt tegen aanpassing kieslijst, Van der Graaf houdt negende plek
Op het partijcongres van de ChristenUnie is zaterdag de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen ongewijzigd vastgesteld. Honderden leden wilden zittend Kamerlid Stieneke van der Graaf hoger op de lijst krijgen, maar een voorstel daartoe werd verworpen.
De selectiecommissie had de Groningse parlementariër op plek negen gezet. Onder de top drie –de zittende Kamerleden Mirjam Bikker, Pieter Grinwis en Don Ceder– kwamen twee nieuwkomers: Alwin te Rietstap uit Kloosterhaar en Joëlle Gooijer-Medema uit Delft.
Namens 542 CU-leden lag er zaterdagochtend een wijzigingsvoorstel voor: Van der Graaf moest op plek vijf komen. Dat zou ten koste gaan van Gooijer-Medema.
„In het huidige politieke klimaat vinden wij continuïteit, stabiliteit en ervaring zwaar wegen”, schreven de initiatiefnemers van het wijzigingsvoorstel. „Met Stieneke van der Graaf wordt een talentvol Kamerlid, met een door haar zorgvuldig opgebouwd politiek profiel behouden.” Ook wezen ze erop dat de ChristenUnie „heel veel leden en kiezers” buiten de Randstad heeft. „Door de top vijf op deze wijze aan te passen, is er een betere overeenkomst met de spreiding van de ChristenUnie-stemmer”, aldus de initiatiefnemers.
Ontraden
Het landelijk bestuur van de partij had het amendement ontraden. „Voor de samenstelling van de top van de lijst is de toegevoegde waarde van Joëlle Gooijer-Medema op plek vijf van groot belang”, schreef het bestuur.
Op het congres werden er 332 stemmen (36 procent) van de stemmen uitgebracht vóór het wijzigingsvoorstel en 557 (60 procent) tegen. Vervolgens werd de kandidatenlijst –ongewijzigd– bij acclamatie vastgesteld.
Van der Graaf is het langstzittende lid van de huidige vijfkoppige fractie. De afgelopen Tweede Kamerverkiezingen, zowel in 2017 als in 2021, stond Van der Graaf op de zesde plek. Beide keren kreeg ze zo’n 11.500 voorkeursstemmen. Nadat bekend was geworden dat ze dit keer op plek negen was gezet, schreef ze op X: „Heel eerlijk gezegd, dat verraste me en bemoeilijkt een terugkeer om het werk voort te kunnen zetten.”
Als het wijzigingsvoorstel zou zijn aangenomen, zouden alle kandidaten, te beginnen bij Gooijer, één plaats zakken op de kandidatenlijst. De indieners van het amendement hadden echter nog een wens: zittend Kamerlid Nico Drost had de zesde plaats toebedeeld gekregen, en moest níet zakken. Gooijer zou dan dus op plaats zeven zijn gekomen. Maar omdat het hoofdamendement het niet haalde, kwam dit subamendement niet in stemming.