Wethouder en boerenzoon Alwin te Rietstap (44) is de hoogste nieuwkomer op de kandidatenlijst van de ChristenUnie. De Tweede Wereldoorlog, waarin zijn opa werd omgebracht, noemt hij als een van de redenen om maatschappelijk actief te worden.
Te Rietstap groeide op op een akkerbouwbedrijf in het Overijsselse Kloosterhaar, een dorp in de gemeente Hardenberg. Het boerenbedrijf werd opgericht door zijn opa, vertelt hij in een campagnevideo uit 2021.
Die opa was Derk te Rietstap, een van de 46 van Rademakersbroek. Dat was een groep Nederlandse mannen die op 2 maart 1945 aan de Rademakersbroek in Varsseveld door de Duitsers werd doodgeschoten.
„Dit bedrijf, de oorlog, de inzet voor vrijheid, zijn voor mij redenen geweest om maatschappelijk actief te worden”, zegt Alwin te Rietstap in de video. Destijds stond hij op plek 17 op de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Te Rietstap studeerde land- en watermanagement aan hogeschool Van Hall Larenstein. Hij werkte voor de gemeente Hardenberg en voor de bestuursdienst Ommen-Hardenberg.
In 2015 werd de CU’er Statenlid in Overijssel. Die termijn diende hij niet helemaal uit; in 2018 werd hij wethouder in Hardenberg. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 was hij lijsttrekker. Na de stembusgang kon hij door als wethouder. Te Rietstap houdt zich in die hoedanigheid bezig met onder meer economie, verkeer en vervoer, jeugdbeleid en gezondheid. De ChristenUnie is een van de grootste partijen van Hardenberg, met momenteel 7 van de 33 zetels.
De CU-kandidaat werd afgelopen juni voorzitter van de Raad van Toezicht van Verre Naasten, een missionaire organisatie van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). Te Rietstap is getrouwd en heeft vier kinderen. Inmiddels woont hij weer op de ouderlijke boerderij in Kloosterhaar. Het gezin is kerkelijk aangesloten bij de NGK Bergentheim.
„Ik geloof in een samenleving waarin stad en platteland met elkaar zijn verbonden”, aldus Te Rietstap in een korte verklaring. „Met een christelijk sociaal hart zet ik mij graag in voor die samenleving. Als kandidaat met een regionale afkomst, wil ik verbinding met regio’s en regionale opgaven zichtbaar vertegenwoordigen. De inzet van mij en ons gezin leggen we biddend om wijsheid en kracht voor aan Hem, om deze dienstbaar te mogen vervullen.”