PolitiekVerkiezingen 2023
Bevlogen ergotherapeut Gooijer bleek politiek talent

Op de concept-kandidatenlijst van de CU kreeg Joëlle Gooijer de vijfde plek toebedeeld. In Delft, waar ze inmiddels wethouder is, stond ze als raadslid bekend als het sociale geweten van de gemeenteraad.

CU-kandidaat-Kamerlid Joëlle Gooijer. beeld gemeente Delft, Guus Schoonewille
CU-kandidaat-Kamerlid Joëlle Gooijer. beeld gemeente Delft, Guus Schoonewille

De partijtop van de ChristenUnie heeft de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema (47) al even in het vizier. Dat bleek onder andere in 2016 toen ze vanuit het niets de tiende plek kreeg toebedeeld op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. De partij lichtte dat toen toe met lovende woorden, zoals: „Joëlle zoekt in de politiek de verbinding tussen tegengestelde opvattingen door te komen met een overkoepelende visie om zo de speerpunten van de ChristenUnie te kunnen realiseren”.

Dat duidt op enige ervaring met het politieke handwerk en dat heeft ze ook: in januari 2010 trad ze aan als CU-raadslid in Delft. Drie maanden later was ze fractievoorzitter. De partij won onder haar leiding in 2014 voor het eerst een tweede zetel, toen nog een restzetel. Vier jaar later werden het er twee volwaardige.

Gooijer volgde een hbo-opleiding tot ergotherapeut, maar plakte daar later nog een universitaire studie sociologie van verzorging en beleid aan vast. De aanleiding was dat ze zich tijdens haar werk als ergotherapeut opwond over schrijnende situaties in verpleeghuizen én zich afvroeg waar het politieke onvermogen om daar wat aan te doen vandaan kwam. „Dan denk ik: hoe kan dat en wat kan ik eraan doen?”, zei ze in 2016 in het ChristenUnie Magazine. In hetzelfde interview motiveerde ze haar keus voor de partij met de woorden: „Ik zie de ChristenUnie steeds herbronnen in de Bijbel en het goede zoeken voor de samenleving. Dat past bij mij en mijn geloof.” De Gooijer is gehuwd en moeder van drie kinderen. Kerkelijk is het gezin aangesloten bij de hervormde wijkgemeente Mattheüs in Delft, een gemeente met een Gereformeerde Bondssignatuur.

Omdat ze gedurende het raadswerk voor haar idee onvoldoende toekwam aan inhoudelijke verdieping meldde ze zich in 2015 aan bij het ChristenUnie Opleidingscentrum voor de masterclass christelijk-sociaal denken en doen. Na het afrondende debat, waarbij ze een groepsopdracht mocht presenteren over een christelijk-sociale visie op binnensteden en de rol van de overheid, bekroonde de jury haar tot winnaar vanwege haar sterke presentatie en debatvaardigheden.

Als raadslid zorgde ze voor een betere organisatie van de schuldhulpverlening in Delft. Bij de overdracht van het fractievoorzitterschap in 2021 omschreef het AD haar als het sociale geweten van de Delftse gemeenteraad.

Na haar werk als ergotherapeut ging Gooijer aan de slag bij het Leger des Heils. Sinds juni vorig jaar is ze namens de CU wethouder in Delft, waar ze de portefeuilles Jeugd, Ouderen en Armoede onder zich heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer