Politiekverkiezingen 2023

CU-bestuur wil Stieneke van der Graaf niet hoger op kieslijst

Het landelijk bestuur van de ChristenUnie verdedigt de keuze van de selectiecommissie om zittend Kamerlid Stieneke van der Graaf op de kandidatenlijst op plek negen te zetten.

Redactie politiek
27 September 2023 11:25Gewijzigd op 27 September 2023 14:58
CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf. beeld ANP, Sem van der Wal
CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf. beeld ANP, Sem van der Wal

Het wijzigingsvoorstel van 542 leden om haar op plek vijf te zetten, dat zaterdag in stemming komt, wordt ontraden. Door een verschuiving zou Joëlle Gooijer-Medema, nieuw in de top vijf, dalen van de vijfde naar de zevende plaats. Het bestuur zet in een woensdag gepubliceerde reactie uitgebreid uiteen waarom de conceptkandidatenlijst gehandhaafd zou moeten worden. „Voor de samenstelling van de top van de lijst is de toegevoegde waarde van Joëlle Gooijer-Medema op plek vijf van groot belang”, aldus het bestuur.

De CU-leiding wijst erop dat met de door leden gewenste wijziging er drie juristen in de top vijf zouden staan. Gooijer-Medema brengt op het thema zorg „cruciale kennis en ervaring” mee. „Ze maakt de fractie veelzijdiger en het profiel scherper dan wanneer een derde jurist op plek vijf zou zijn voorgesteld.” Verder vindt het bestuur dat er op de conceptlijst een „goede balans” is wat betreft regionale binding en ervaring „stevig geborgd” is.

Voor het verkiezingscongres van zaterdag zijn 130 voorstellen ingediend om het conceptverkiezingsprogramma aan te passen. Een daarvan gaat over gezinsvormen en stelt voor om het voor de CU centrale gegeven dat kinderen geboren worden uit een vader en een moeder, af te zwakken. Het bestuur wijst dat af. Dat de abortuswet van tafel moet omdat die te ruim is, gaat het bestuur te ver. Wel wil het in de tekst opnemen dat de partij zich blijft verzetten tegen die onderdelen van de wet die afbreuk doen aan de bescherming van het ongeboren leven.

Ook ligt er een voorstel van jongerenorganisatie PerspectieF om op te nemen dat de NAVO-norm voor uitgaven aan defensie wettelijk vastgelegd moet worden. Het bestuur omarmt dat, mits daarbij wordt opgemerkt dat ook de 0,7 procentsnorm voor ontwikkelingssamenwerking wettelijk wordt verankerd. Verder zijn er voorstellen over een correctief bindend referendum, ieder kwartaal een klimaatpersconferentie door de minister-president en een maximum van 400.000 vliegbewegingen op Schiphol. In het conceptprogramma staat 300.000; dat is „nauwelijks serieus te nemen”, valt te lezen in een toelichting.

PVV

Het bestuur omarmt een motie waarin zij wordt opgeroepen een protocol op te stellen over „onoverbrugbare samenwerking” met andere partijen, inclusief sancties op het niet naleven ervan. Hoewel de kwestie niet wordt genoemd, kan de motie worden gezien als een reactie op het feit dat de ChristenUnie in het provinciebestuur van Flevoland in zee is gegaan met de PVV.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer