Tegen de rechter die het kort geding zou behandelen tegen de Staat van een Nederlandse man die bijna twee maanden heeft vastgezeten in Spanje om een terrorismeverdenking, is nog voordat de zitting begon een wrakingsverzoek ingediend. Dit meldde de advocaat van de man voor de deur van de zittingszaal in Den Haag. Ze heeft geen vertrouwen in de rechter, legde ze uit.
Het vermoeden is dat de man, zonder het zelf te weten, onterecht op de zogeheten signaleringslijst is gekomen. Zijn advocaat en medeaanspanner Muslim Rights Watch, willen dat de Staat hierover opheldering geeft. De man werd dinsdag op het vliegtuig naar Nederland gezet.
De problemen rond de zitting begonnen zich op de gang voor de zittingszaal al af te tekenen. Muslim Rights Watch had opgeroepen om steun te komen betuigen, waar tientallen mensen gehoor aan hadden gegeven. Dit was volgens de groep ook netjes doorgegeven aan de rechtbank, maar om onduidelijke redenen was er geen videoverbinding geregeld waarmee de groep de zitting kon volgen. In de zaal zelf was onvoldoende plek voor iedereen.
De advocaat van de man zegt dat ze met de rechter in gesprek ging over de ruimte in de zittingszaal. Ze opperde extra stoelen neer te zetten, waarin de rechter zich volgens haar al „niet flexibel” toonde. De rechter meldde verder volgens de advocaat dat de vastgezette man inmiddels was vrijgelaten, waarmee er geen spoedeisend belang meer was voor het kort geding. Hierdoor heeft de advocaat geen vertrouwen meer in een goede behandeling van de zaak.
De Tilburger, die een Marokkaanse achtergrond heeft, verbleef in Spanje op doorreis naar Marokko. Hier werd hij plotseling opgepakt. De Spaanse autoriteiten brengen de man in verband met „een terreurgroep uit Arnhem”, meldde zijn advocaat eerder al, terwijl de man „nooit iets van radicaal gedachtegoed heeft gekoesterd of daarbij in de buurt is gekomen”. Navraag bij de landelijke politie en het Openbaar Ministerie leerde dat de man hier niet wordt gezocht of op een opsporingslijst was geplaatst.
Eerder dit jaar zei justitieminister Dilan Yeşilgöz dat niet uit te sluiten is dat mensen mogelijk onterecht op een signaleringslijst staan. „De Staat zegt dat hij niet door Nederland op een lijst is gezet. Het kan niet zo zijn dat een EU-lidstaat veel meer over een Nederlandse burger weet dan de Nederlander in kwestie zelf”, zei zijn advocaat.
Het is nog onbekend wanneer het wrakingsverzoek behandeld gaat worden.