„Dat het kabinet demissionair is, betekent als zodanig niet dat het land stilvalt.” Dat concludeert de commissaris van de Koning in Utrecht, Hans Oosters, op het provinciehuis in Den Haag na het uitspreken van de troonrede door koning Willem-Alexander. Oosters vindt het positief dat het demissionaire kabinet wil doorgaan met het stikstofdossier, de regie wil nemen op het gebied van volkshuisvesting en dat in de troonrede de noodzaak van mobiliteit is genoemd.
Oosters zei dat Utrecht in de periode tot 2030 83.500 huizen wil bouwen. „Dat willen we duurzaam doen en de huizen moeten betrouwbaar en bereikbaar zijn. „Dat is niet alleen in het belang van Utrecht. Het is in het belang van het hele land. Utrecht heeft een draaischijffunctie, alles komt door Utrecht of langs Utrecht. En een ding is duidelijk: dat kunnen we allemaal alleen doen met de steun van de rijksoverheid.”
Verder valt het de Utrechtse commissaris in positieve zin op dat de koning in zijn troonrede sprak van de verduurzaming van het energienet en dat het kabinet de netcongestie, verstoppingen op het energienet, wil aanpakken. „Dat kunnen we als provincies en gemeenten niet zelf oplossen.”
Dat het kabinet wil doorgaan met het stikstofdossier vindt Oosters een van de belangrijkste onderdelen uit de troonrede. „We moeten opletten dat de stikstofuitstoot niet groter wordt. Dat kwetsbare natuur niet zwaarder belast wordt door allerlei ontwikkelingen.” Hij wijst erop dat de provincies via gebiedsplannen moeten kijken hoe ze de uitstoot van stikstof kunnen verminderen, meer ruimte kunnen creëren voor bedrijven die blijven en hoe ze voor vergunningen voor woningbouw en infrastructuur kunnen regelen.
Oosters zei dat hij de miljoenennota nog moet doorspitten, maar dat hij er op basis van de troonrede van uitgaat dat het toegezegde geld beschikbaar komt voor de uitvoering van de gebiedsplannen van de provincie.