De Mars voor het Leven in de Duitse stad Keulen verliep zaterdag onrustig. Radicaal-linkse tegendemonstranten en queer feministen hielden sit-in blokkades. Daardoor moest de mars telkens worden onderbroken.
Na ongeveer twee uur dirigeerde de politie de mars terug naar het verzamelpunt. Toch sprak een van de organisatoren, prof. Paul Cullen, bestuurslid van het Bundesverband Lebensrecht (BVL), van „een groot succes”. Volgens hem gingen in Keulen, waar de mars dit jaar voor het eerst werd gehouden, 2800 mensen de straat op. Samen met de demonstranten in Berlijn, waar de Mars voor het Leven al vaker is gehouden, bracht de prolife-actie zaterdag naar schatting 7000 Duitsers op de been.
Opmerkelijk was dat de burgemeester van Keulen, Henriette Reker, op Facebook de kant van de tegendemonstranten koos. „Ten diepste gaat het bij deze Mars voor het Leven om de vraag of vrouwen zeggenschap hebben over hun lichaam en hun gezondheid. Dat recht mag niemand hen betwisten. Ik denk dat het goed is dat veel mensen in Keulen zich tegen deze mars verzetten.”
BVL-voorzitter Alexandra Maria Linder zei in Berlijn dat in Duitsland de druk op zwangere vrouwen om abortus te plegen enorm is. Terwijl vrouwen in zwangerschapsconflicten juist bescherming en hulp nodig hebben, betoogde zij. „Dit geldt ook voor ouderen, eenzamen en zieken. Het is belangrijk om hen bij te staan, voor hen te zorgen en hen te begeleiden als ze sterven. Maar in geen geval mogen ze geholpen worden om zichzelf te doden. Dat is onmenselijk”, zei Linder met het oog op het Duitse debat over hulp bij zelfdoding.
„De sfeer tijdens de mars was geweldig”, zei Linder tegen het protestantse persburea Idea. „Er waren veel jonge mensen en ook gezinnen. Onze beweging groeit. Het ging er vreedzaam en zakelijk aan toe en er viel geen onvertogen woord.” Linder zou graag zien dat een volgende Mars voor het Leven in nog meer Duitse steden plaatsvindt.
In Duitsland worden jaarlijks meer dan 100.000 abortussen gerapporteerd aan het Federale Bureau voor de Statistiek.
Canada
Op de bijeenkomst in Berlijn spraken ook diverse buitenlandse prolife-activisten. Zo zei Alex Schadenberg, directeur van de Canadese Euthanasie Preventie Coalitie, dat in Canada doden op verzoek en hulp bij zelfdoding sinds 2016 is toegestaan. In het begin werd gezegd dat het alleen in een paar beperkte gevallen zou worden gebruikt.
Schadenberg riep de Duitsers op om zich te blijven verzetten tegen euthanasie: „Kijk naar Canada, daar is euthanasie toch uit de hand gelopen. Politici zeggen dat het gaat om vrijheid, zelfbeschikking en autonomie. Maar dat is niet waar: het gaat om doden.”
Waardigheid
Vanuit Nederland was Arthur Alderliesten aanwezig, directeur van Schreeuw om Leven. In zijn toespraak benadrukte hij dat het begrip menselijke waardigheid in Europa onder druk staat. „Dat is eigenlijk opmerkelijk, want menselijke waardigheid is belangrijk in het in West-Europa dominante liberale denken, zoals ook binnen de christelijke traditie.”
Alderliesten, die een schets gaf van de situatie in Nederland, sloot zijn betoog af met de oproep: „Laten we als goede machten geborgenheid bieden aan mannen en vrouwen rond onbedoelde zwangerschap, abortus, en aan het ongeboren leven zelf. Dan kunnen we samen met de kwetsbaren „getrost erwarten, was kommen mag” („vol vertrouwen wachten op wat komen gaat”, AdJ). Zoals uw stadgenoot Dietrich Bonhoeffer verder dichtte: Gott ist bei uns am Abend und am Morgen / und ganz gewiß an jedem neuen Tag („God is met ons in de avond en in de morgen / en zeker op elke nieuwe dag”, AdJ).”