BuitenlandAardbeving Marokko

Burgers Marokko rijden auto’s vol boodschappen naar getroffen landgenoten

Hoewel de Marokkaanse overheid de hulpverlening in het aardbevingsgebied vooral in eigen hand wil houden, nemen talloze burgers zelf het initiatief om een steentje bij te dragen. „Ik laat me niet tegenhouden.”

14 September 2023 17:37Gewijzigd op 14 September 2023 17:41
Een vrachtwagen met hulpgoederen rijdt woensdag richting het getroffen aardbevingsgebied. Bij het lenigen van de nood wil de overheid graag de regie. beeld EPA, Mohamed Messara
Een vrachtwagen met hulpgoederen rijdt woensdag richting het getroffen aardbevingsgebied. Bij het lenigen van de nood wil de overheid graag de regie. beeld EPA, Mohamed Messara

De parkeerplaats van supermarkt Atacadao in Marrakech is overvol. Marokkanen zijn massaal toegestroomd om hulpgoederen in te kopen voor de slachtoffers van de aardbeving die het land afgelopen vrijdagavond trof. Variërend van flessen mineraalwater tot blikken sardientjes.

Officieel verloopt de hulpverlening via kanalen die door de overheid zijn aangewezen. De regering wil voorkomen dat de toch al lastig begaanbare wegen richting de getroffen dorpen in het Atlasgebergte verstopt raken. En Rabat wenst ook zelf het overzicht te houden. Reden waarom ook buitenlandse assistentie maar mondjesmaat wordt geaccepteerd.

Sixpacks mineraalwater

Desondanks zijn diverse buitenlandse hulpteams naar het rampgebied vertrokken. Waaronder een Israëlische groep van United Hatzalah, die al sinds zondag helpt met zoeken naar slachtoffers. De Nederlandse stichting Signi Zoekhonden reisde eveneens naar Marokko af, ook zonder officieel hulpverzoek van de Marokkaanse staat. Het team wil lokaal kijken wat de mogelijkheden zijn.

De Marokkaanse bevolking zelf trekt zich van de officiële richtlijnen ook niet zoveel aan, blijkt in deze supermarkt bij Marrakesh. Winkelwagens vol verdwijnen in gereedstaande auto’s.

„Ik heb familie in Amizmiz”, vertelt Ibrahim, terwijl hij een tiental sixpacks mineraalwater in zijn voertuig stouwt. „Die kan ik toch niet laten zitten? Ik weet dat de regering alles zelf wil coördineren, maar ik laat me niet tegenhouden.”

Schouder aan schouder

Schoolmeester Ibrahim reed al diverse keren naar het rampgebied op en neer. Een rit van zo’n 70 kilometer, deels over slecht begaanbare wegen. „Ik doe alles om de mensen te helpen. Ik zou eigenlijk voor de klas moeten staan, maar onze school is tot nader order gesloten. Dus ik ben blij dat ik me hier nuttig kan maken.”

Youness is even verderop bezig zijn auto vol te laden. „Ik kom uit Agadir in het noorden van Marokko”, legt hij uit. „Ik run daar een importbedrijf. Maar die zaken kunnen wachten. Zodra ik het nieuws over de aardbeving hoorde, ben ik op weg gegaan om hulp te bieden. In deze ogenblikken moeten we als bevolking schouder aan schouder staan.”

Vol lof is Youness over de Marokkaanse koning Mohammed VI, die dinsdag slachtoffers van de aardbeving in het universitair ziekenhuis in Marrakech bezocht en bloed doneerde. „Dat is een vorst waardig. Dat hij zich niet te verheven voelt om aan het bed van een gewonde te zitten, zo iemand een kus te geven en zelfs zijn eigen bloed te geven.”

Minder goede worden heeft de ondernemer over voor de regering van premier Aziz Akhannouch. „De minister-president is een rijke zakenman, die geen bal geeft om het lot van deze getroffen mensen in de bergen. En zijn ministers zijn niet veel beter. Een stel dieven, als je het mij vraagt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer