Nijkerks Grote Kerk met ruim 20.000 legosteentjes: „Gestopt met tellen”
Hoeveel het er precies zijn, kan hij niet zeggen. „Zeker meer dan 20.000. Op enig moment ben ik maar met tellen gestopt.” Met legosteentjes bouwde William van Beek de Grote Kerk in zijn woonplaats Nijkerk na.
Met de bekende witte toren begon het bouwproces. „Omdat dat deel van het kerkgebouw het moeilijkst in het klein in detail na te bouwen is. Dat heeft te maken met de grootte van de steentjes en de onderdelen van de toren. Kleiner dan dit kon ik niet bouwen met originele legosteentjes. Er zit geen enkel nepsteentje bij.”
Aanvankelijk wilde Van Beek (40) alleen de toren namaken. „Vanaf boven werkte ik langzaamaan naar beneden. Op bouwfoto’s die ik op Facebook en op legosites had geplaatst kwamen veel positieve reacties, ook uit het buitenland. Volgers in Amerika die Nijkerk kennen, herkenden de toren meteen. Dat is goed gelukt, zeiden ze. Dat was een mooie stimulans om door te gaan.”
Ruim vijf maanden deed Van Beek erover. Hij bouwde aan de hand van foto’s van de kerk. „Het was een kwestie van uitproberen welke steentjes en kleuren ik kon gebruiken. Heel vaak heb ik delen van de kerk weer uit elkaar gehaald.”
De Grote Kerk dateert uit de late middeleeuwen. De bouw ervan begon in 1461. Na een stadsbrand in 1540 werd de kerk in de huidige vorm opgebouwd. De witte toren, hét symbool van Nijkerk, is minder oud. Die dateert van 1776. De versie van Van Beek is 107 centimeter hoog, 95 centimeter lang en 65 centimeter breed.
Oplossingen
Wel vaker bouwt Van Beek met lego naar eigen inzicht, zonder instructieboekje. „Een station, een villa, een Amsterdamse tram. Als geboren ”Niekarker” wilde ik nu iets uit m’n eigen stad nabouwen. De Grote Kerk ligt dan voor de hand. Iedere Nijkerker is er trots op. Ook al ben ik niet gelovig, ik vind het een schitterend gebouw. Neem de architectuur, de pilaren, de gewelven. Hoe de bouwers van toen die grote balken naar boven hebben gekregen. Ze hadden daarvoor niet het materieel dat wij hebben. Bijzonder knap.”
Van Beeks bouwwerk is gedetailleerd. „Echte Nijkerkers weten wel dat de daken naast de toren aan de voorzijde links en rechts in hoogte verschillen. Dat is bij mijn kerk ook zo. Maar sommige onderdelen kun je gewoon niet namaken. Legosteentjes zijn recht. De leiendakjes onder de torenomloop zijn echter rond en hol. Die ga je nooit goed voor elkaar krijgen. Ik kan niet een blokje rond maken.”
Naar oplossingen zoeken ligt Van Beek wel. „Dat moet ik in mijn baan als interieurbouwer ook.” De bolletjes op de torenomloop zijn de hoofdjes van legopoppetjes. De stortbakken van de regenpijpen zijn ondersteboven geplaatste koplampen van lego-autootjes.
Ook het interieur bouwde de Nijkerker na: de preekstoel inclusief dominee, het orgel, de kerkbanken, de kroonluchters. Het zogeheten nonnenluikje waardoor vroeger met stokken van boven de lampen werden aangestoken is hij niet vergeten.
Het orgel is nog niet af. „Het mist nog wat pijpjes. En de voordeur van de kerk moet er nog in. De laatste onderdelen zijn daarvoor besteld.”
Monumentendag
Over twee weken moet het bouwwerk klaar zijn. Op zaterdag 9 september (Open Monumentendag) is de legoversie te zien in de echte kerk. Op een tablet worden daarbij foto’s getoond die laten zien hoe ze er vanbinnen uitziet.
Met hulp van vrienden legt Van Beek nu de laatste hand aan zijn Grote Kerk. „Met opnamen van YouTube en een ingebouwd geluidsboxje laat ik het orgel horen. Ook de geluiden van het carillon zijn opgenomen. Ik kan alle riedeltjes afspelen, van elk kwartier, en ook de klokslagen.”
De Nijkerker wil zijn bouwsel best vaker exposeren. De organisatoren van een grote legobeurs in België hebben al interesse getoond. Voorlopig blijft de mini-Grote Kerk bij Van Beek op zolder staan. „Ik ga niets afbreken. Daarvoor ben ik te trots dat het zo goed gelukt is. Als ik de kerk uit elkaar haal, krijg ik ’m nooit meer zo mooi, vrees ik.”