OpinieCommentaar
Financiële opvoeding is broodnodig

We leven in een wereld die steeds verder digitaliseert, ook op financieel gebied. Het is in ons land prima mogelijk om zonder contant geld door het leven te gaan. Zelfs bij deurcollecten behoort een digitale gift veelal tot de mogelijkheden.

Hoofdredactie
24 August 2023 10:07Gewijzigd op 24 August 2023 10:58
beeld Dick Vos
beeld Dick Vos

Ook kinderen geven steeds vaker de voorkeur aan de bankpas, signaleert ABN AMRO. Het aantal kinderen van 8 tot en met 12 jaar dat contant geld uit de automaat opneemt, daalde in het tweede kwartaal van 2023 met bijna een kwart ten opzichte van een jaar eerder. In andere leeftijdscategorieën nam dit met gemiddeld 4 procent af.

Daar kleven nadelen aan vindt de bank. Kinderen hebben bijna geen besef meer van de waarde van geld. Een aankoop is met één haal van een bankpas beklonken en dat er op dat moment minder geld op de rekening staat, wordt niet meteen gevoeld. De behoefte om de hand op de knip te houden vermindert.

ABN AMRO vindt daarom dat ouders hun kinderen moeten bijbrengen wat digitaal betalen inhoudt en hoe dat op een veilige manier kan. De bank heeft zelfs een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om ouders te helpen bij de financiële opvoeding. Het gaat onder meer om een zakgeldcontract, waarmee afspraken kunnen worden vastgelegd over de hoogte van zak- en kleedgeld en over de besteding ervan. De bedoeling is om het gesprek over geldzaken aan de keukentafel te bevorderen.

Dat laatste is zeker een goede zaak. Het heeft geen zin om eigentijdse ontwikkelingen tegen te houden door halsstarrig vast te houden aan contant geld. Zeker jongeren, voor wie de digitale wereld vanzelfsprekend is, zullen hier geen boodschap aan hebben. Des te belangrijker is het om kinderen bij het opvoeden te leren op een verantwoorde manier om te gaan met het geld op hun bankrekening en hen bewust te maken van de gevaren die in de digitale wereld op de loer liggen. Ook digitaal geld kan maar één keer worden uitgegeven en het is vatbaar voor diefstal.

Het keukentafelgesprek over geld biedt bovendien mogelijkheden om met kinderen te praten over wat van échte waarde is in het leven. Het gaat er immers niet alleen om dat ze leren financieel zelfstandig te worden, maar ook dat geld en bezit verantwoordelijkheden met zich meebrengen. We leven op aarde niet voor onszelf, maar moeten zorgdragen voor onze naasten en voor de schepping. Het streven naar aardse rijkdom past een christen daarom ook niet. „Die rijk willen worden, vallen in verzoeking, en in de strik, en in vele dwaze en schadelijke begeerlijkheden, welke de mensen doen verzinken in verderf en ondergang”, schrijft de apostel Paulus in zijn eerste brief aan Timotheüs. Hij noemt de geldgierigheid een wortel van alle kwaad, die mensen zelfs van het geloof kan laten afdwalen. „Als we voedsel en deksel hebben, wij zullen daarmee vergenoegd zijn.”

Want de bestemming van een christen ligt elders en het is goed om kinderen daar al vroeg van te doordringen. Jezus zei: „Vergadert u schatten in de hemel, waar ze noch mot noch roest verderft, en waar de dieven niet doorgraven noch stelen. Want waar u schat is, daar zal ook u hart zijn.” Veiliger dan bij welke bank ook.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Commentaar

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer