Muziek
Gerwin van der Plaats en Marco den Toom titulair-organisten stichting Bovenkerk Kampen

Gerwin van der Plaats en Marco den Toom zijn benoemd tot titulair-organisten van de stichting Bovenkerk Kampen.

Redactie muziek
Het Hinsz-orgel van de Bovenkerk in Kampen. beeld Gert de Looze
Het Hinsz-orgel van de Bovenkerk in Kampen. beeld Gert de Looze

Dat maakte de stichting donderdag bekend.

Enkele jaren geleden trok de stichting beide musici aan als muzikaal adviseurs. Door de steeds concretere werkzaamheden en samenwerking heeft de stichting besloten deze adviseursrol om te zetten in een benoeming tot titulair-organist.

Den Toom en Van der Plaats worden daarmee de vaste bespelers van de orgels namens genoemde stichting, die zich inzet voor het behoud van de kerk. Volgens de stichting gaan de organisten als ambassadeurs van de beide orgels en de Bovenkerk als geheel „volop de fondswerving ten behoeve van de restauratie ondersteunen.”

Beide organisten presenteren zich tijdens een concert op woensdag 30 augustus. Aanvang 20.00 uur.

Op dit moment is de protestantse gemeente Kampen eigenaar van het gebouw en de orgels. De stichting schrijft op haar website dat in de lange traditie van de Bovenkerk een volgende fase aanbreekt, omdat de protestantse gemeente Kampen voornemens is om het kerkgebouw af te stoten. Daarom werkt de stichting aan toekomstplannen voor de Bovenkerk.

Ab Weegenaar was jarenlang organist van de Bovenkerk en begeleidde in die hoedanigheid de erediensten in deze kerk. Sinds er geen zondagse diensten in de Bovenkerk meer worden gehouden, speelt hij in de Broederkerk. Weegenaar (70) geeft desgevraagd aan dat hij inmiddels met pensioen is en op zzp-basis voor de protestantse gemeente werkzaam is. „In goed overleg met de kerkrentmeester is afgesproken om jaarlijks te evalueren hoe het gaat. Voor de goede orde: Sander van den Houten is de eerste organist van de Broederkerk, ik ben er tweede organist."

De protestantse gemeente Kampen is nog altijd verantwoordelijk voor de orgels in de Bovenkerk, zegt Weegenaar. „Zo ben ik verantwoordelijk voor het klein onderhoud van de orgels en stem ik de tongwerken. Het is de intentie van de protestantse gemeente dat Sander van den Houten mijn taak na de zomer overneemt."

Gerwin van der Plaats was „blij verrast" dat de stichting Bovenkerk Kampen hem en zijn vriend Marco den Toom benoemden tot titulair-organisten van de stichting. Hij vertelt rond 2020 bij de stichting betrokken te zijn in een adviserende rol. „In die hoedanigheid presenteerde ik ook de orgels als er namens de stichting gasten werden ontvangen in de Bovenkerk. Op een later moment heb ik de stichting voorgesteld om naast mij Marco den Toom als adviseur te benoemen om zo die werkzaamheden te kunnen verdelen. De stichting heeft Marco toen uitgenodigd voor een gesprek."

Over de muzikale plannen van de titulair-organisten van de Bovenkerk kan en wil Van der Plaats nog weinig zeggen. „Recent is door de protestantse gemeente Kampen en de stichting een projectgroep orgel in het leven geroepen. Daarin hebben behalve vertegenwoordigers van de gemeente en de stichting Sander van den Houten, Marco en ik zitting. In september staat het eerste overleg gepland. We hopen te bespreken wie waar verantwoordelijk voor is en ook onze plannen op elkaar af te stemmen. Verder is het goed om sámen naar de toekomst te kijken."

Van der Plaats licht toch een tipje van de sluier op. „In samenwerking met concertorganisatie ConsoloNL hebben Marco en ik de wandelconcerten op zaterdagmiddag nieuw leven ingeblazen. Dit jaar is een eerste aanzet gegeven. Graag gaan we daar verder mee. Iets anders wat op ons bordje ligt is de muzikale invulling van de Open Monumentendag."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer