EconomieArmoede
CPB-raming: Aantal mensen in armoede zal toenemen

De economie zal dit en volgend jaar –zij het in lager tempo– blijven groeien. Tegelijkertijd zal de inflatie ook in 2024 nog bovengemiddeld hoog blijven en neemt het aantal mensen in armoede toe.

17 August 2023 17:29
De organisatie Kinderhulp deelde zomerpretpakketten uit aan kinderen die opgroeien in armoede. beeld ANP, Jeroen Jumelet
De organisatie Kinderhulp deelde zomerpretpakketten uit aan kinderen die opgroeien in armoede. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Dat blijkt uit de economische vooruitzichten die het Centraal Planbureau (CPB) donderdag publiceerde. De raming is van belang voor het demissionaire kabinet, omdat die inzicht geeft in de beschikbare ruimte op de begroting voor volgend jaar. Ook weet de ministersploeg dankzij de vooruitblik hoe groot de uitdaging is om iets te doen aan het aantal mensen dat in armoede leeft.

Volgens de economische definities verkeert Nederland in een lichte recessie. De achterliggende twee kwartalen was er sprake van krimpcijfers, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend. Het CPB verwacht desondanks dat de economie over 2023 als geheel met 0,7 procent zal groeien. Volgend jaar zou de economische groei 1,4 procent bedragen. Het planbureau baseert de groeiverwachting op het feit dat de overheid meer geld uitgeeft, onder meer aan inkomenssteun vanwege de hoge energieprijzen. Verder draagt ook het stijgen van de lonen in positieve zin bij.

Daar staat tegenover dat de prijzen ook volgend jaar nog bovengemiddeld blijven stijgen (3,8 procent). Consumenten zullen daardoor voorzichtiger blijven met geld uitgeven. Ook de hoge rente drukt de economische groei, omdat het bedrijfsinvesteringen onder druk zet.

De achterliggende jaren wist het kabinet met gericht beleid het aantal mensen in armoede terug te dringen. Als er op Prinsjesdag geen nieuwe maatregelen worden aangekondigd, zal de armoede net zo groot zijn als in 2021. Het planbureau verwacht dat volgend jaar 5,7 procent van de mensen onder de armoedegrens leeft, net als zo’n 7 procent van de kinderen.

De toename kan onder meer verklaard worden doordat de armoedegrens volgend jaar bijna 300 euro hoger ligt dan in 2021. In 2024 ligt de armoedegrens op 1581 euro, in 2021 was dat 1293 euro.

Volgend kabinet

Het kabinet dat Rutte IV zal opvolgen, krijgt in ieder geval een stevige uitdaging aan het binnen de perken houden van de overheidsfinanciën. Het begrotingstekort zal oplopen van -2,4 procent volgend jaar naar -3,9 procent in 2028. Nog zonder verdere tegenslag zal Nederland in 2026, 2027 en 2028 de Europese begrotingsnorm fors overschrijden.

„Prudent begrotingsbeleid is geboden”, waarschuwde het planbureau. Als het demissionaire kabinet iets wil doen aan het aantal mensen in armoede, is het „gewenst” om daar bezuinigingen of hogere belastingen tegenover te zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer