Mens & samenlevingRD on Tour

Kotter van Jan de Boer belandt op schroothoop

In zes afleveringen trekt de videoredactie deze zomer het hele land door terwijl ze onderweg interessante verhalen ophalen. In iedere video gaan Robert en Francina in gesprek met gasten over hun dagelijks leven en hoe zij daarin de leiding van God ervaren. In de vierde aflevering rijdt Robert naar Urk.

Robert Jansema​
12 August 2023 12:06Gewijzigd op 12 August 2023 12:18
beeld RD
beeld RD

In Urk woont visserman Jan de Boer. Sinds 1987 is hij op zee te vinden. „Op mijn zestiende had ik de papieren op zak voor stuurman en machinist en ben ik bij mijn vader in de zaak komen werken. Hij had zelf een kotter en het was toen gebruikelijk dat je bij je vader aan boord kwam om op den duur het schip over te nemen. Het voelde als een tijd zonder regels”, vertelt De Boer.

Zoals binnen vele Urker generaties werd de zaak van familie De Boer dan ook overgedragen aan zoon Jan, met de gedachte dat hij de werkzaamheden op den duur ook weer aan een volgende generatie zou kunnen doorgeven.

Daar is het niet van gekomen. Toen in januari 2018 het Europees Parlement instemde met een verbod op pulsvisserij, begonnen de maanden ook te tellen voor visserman Jan de Boer. Doordat kotters noodgedwongen de oudere manieren van visserij weer op moesten pakken, steeg daarmee automatisch het brandstofverbruik van de kotters en werd de spreekwoordelijke boterham dunner. De Boer meldde zich voor een saneringsronde en het schip belandde enkele maanden geleden op de schroothoop in Kampen.

Nieuwe weg

19557707.JPG
Robert en Francina on tour. beeld RD
Jan kwam thuis te zitten. Althans, gedeeltelijk. Regelmatig wordt hij nog gevraagd om een week mee naar zee te gaan met andere kotters die de sanering overleefd hebben. Maar daarnaast is de Urker een nieuwe weg ingeslagen. „Anja Keuter, lijsttrekker van BBB Flevoland, vroeg mij na de sanering wat ik nu eigenlijk deed. Dat wist ik nog niet, zo antwoordde ik haar. Al snel kreeg ik de vraag of ik mee wilde helpen met het opzetten van de provinciale afdeling van de BoerBurgerBeweging. Ik had er oren naar, mede omdat de politiek veel zeggenschap heeft over de visserij”, legt hij uit.

Na de verkiezingen werd de oud-visserman verkozen tot burgerlid van de Provinciale Staten. „Dat is een groot leerproces, de politiek. Ik ben een man van veel daden en weinig woorden en niet andersom”, zegt de kersverse politicus.

Overstap

Ondanks dat de SGP altijd „zijn partij is geweest”, was de overstap naar een seculiere partij een doordachte keuze voor Jan, lid van de cgk-gemeente Ichthus. „Met die twee of drie zetels van de SGP is de kans klein dat je veel invloed hebt op landelijk beleid. Vandaar dat ik mij heb aangesloten bij de BBB. Ik krijg er de vrijheid om mijn besluiten te toetsen aan de Bijbel en zo te stemmen dat ik er vanuit mijn christelijke overtuiging achter kan staan. Daarnaast wil ik proberen om uit te dragen dat ik christen ben. Misschien kun je seculiere politici wel een beetje tot jaloersheid wekken.”

Bidden

Ondanks dat De Boer nu zelf onderdeel is van het politieke bestel heeft hij wel tegen zijn predikant gezegd dat bidden voor de overheid van hem niet iedere zondag hoeft. „Ik zag mijn bedrijf kapotgaan door de overheid die regels maakte. Het voelde niet goed dat er werd gebeden voor iemand die mijn zaak kapotmaakte. Maar het leek wel alsof er sindsdien alleen maar meer voor gebeden wordt”, blikt Jan verbaasd terug.

Bekijk de hele aflevering:

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Beste van RD

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer