Moord op Villavicencio
President Ecuador kondigt noodtoestand af na moord op presidentskandidaat

President Guillermo Lasso van Ecuador heeft voor zestig dagen de noodtoestand afgekondigd na de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio. Het 59-jarige slachtoffer werd woensdag doodgeschoten na een campagnebijeenkomst in de hoofdstad Quito.

Redactie buitenland
Een gewonde vrouw wordt woensdag geholpen aan schotwonden na de bijeenkomst waarop Ecuadoraanse presidentskandidaat Fernando Villavicencio werd doodgeschoten. beeld AFP
Een gewonde vrouw wordt woensdag geholpen aan schotwonden na de bijeenkomst waarop Ecuadoraanse presidentskandidaat Fernando Villavicencio werd doodgeschoten. beeld AFP

„De strijdkrachten zijn vanaf dit moment in heel het land gemobiliseerd om de veiligheid van burgers, de rust van het land en de vrije en democratische verkiezingen van 20 augustus te garanderen”, aldus Lasso.

Villavicencio werd beschoten toen hij na een evenement van de politieke organisatie die hem steunt, gehouden in een school, in de auto stapte. Er werden volgens lokale media circa dertig schoten gelost. Hij werd drie maal in het hoofd geschoten. Na de aanslag werd hij zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij stierf.

Georganiseerde misdaad

Er vielen ook negen gewonden. Een verdachte stierf aan de verwondingen die hij opliep tijdens het vuurgevecht dat voorafging aan zijn arrestatie. Dat meldde het kantoor van de procureur-generaal op X, voorheen Twitter.

Movimiento Construye (MC25), de centrumlinkse partij van 
Villavicencio, zei op X dat de dood-
geschoten verdachte een van de gewapende mannen was die de aanslag op hun kandidaat hadden uitgevoerd. Later werden bij invallen in Quito zes personen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord.

Wat de reden is voor de aanslag en wie erachter zit, is niet bekend. Villavicencio was een van de meest uitgesproken kandidaten over de link tussen de georganiseerde misdaad en overheidsfunctionarissen. Hij beloofde als president corruptie en belastingontduiking tegen te gaan. De oud-journalist voerde ook campagne met het plan om met particuliere investeringen in de landbouw banen te creëren.

Lasso zweert op X, voorheen Twitter, dat de aanslag niet onbestraft zal blijven. „De georganiseerde misdaad is heel ver gegaan, maar al het gewicht van de wet zal op hen vallen”, aldus de president. Veiligheid is een belangrijk onderwerp bij de presidentsverkiezingen, net als werkloosheid en pessimisme over de economie. Emigratie is ook een relevant thema. In 2022 verlieten ongeveer 1,4 miljoen Ecuadoranen hun land.

Belastingvoordelen

Volgens peilingen kon Villavicencio tijdens de presidentsverkiezingen op 20 augustus rekenen op 7,5 procent van de stemmen, waarmee hij van de acht kandidaten op de vijfde plek zou komen. De grootste kanshebber is Luisa González, die wordt gesteund door oud-president Rafael Correa. Zij zou 25 procent van de stemmen krijgen. Ze heeft belastingvoordelen beloofd voor bedrijven die jongeren in dienst nemen en zet zich in voor werkende moeders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer