Muziek
Geslaagde actie voor restauratie Hess-orgel (1786) hervormde kerk Kapelle

De crowdfunding voor het Hess-orgel van de hervormde kerk in Kapelle is geslaagd. In korte tijd was de beoogde 8000 euro binnen via voordekunst.nl.

Het Hess-orgel uit 1786 in de hervormde kerk van Kapelle. beeld stichting Bätz-Witte Concerts Kapelle
Het Hess-orgel uit 1786 in de hervormde kerk van Kapelle. beeld stichting Bätz-Witte Concerts Kapelle

De opdracht voor de restauratie van het historische instrument is inmiddels gegeven, vertelt Mark Christiaanse, organist van de hervormde kerk. „Orgelmaker Rini Wimmenhove uit Hoogeveen hoopt begin 2024 aan de slag te gaan.”

Het instrument staat al een jaar of tien in de kerk, schat Christiaanse. „Een gemeentelid schonk het orgel toen hij naar een zorgcentrum verhuisde en het erfstuk niet mee kon nemen. Vervolgens heeft het jarenlang in een hoek van de kerk gestaan. De pijpen zijn elders opgeslagen.”

Toen Christiaanse eind 2018 organist van de hervormde kerk werd, maakte hij kennis met het historische instrument. „Het was onbespeelbaar. Ik vond dat het Hess-orgel een restauratie verdiende. In 2022 hebben we als stichting Bätz-Witte Concerts Kapelle de stoute schoenen aangetrokken. Een groot deel van de restauratiekosten van circa 47.000 euro is inmiddels binnen dankzij fondsen. Door de succesvolle crowdfunding hebben we nog iets meer dan 10.000 euro nodig. Daarvoor organiseren we onder andere een kerstmarkt.”

Het zes stemmen tellende orgel is in 1786 gebouwd voor een Middelburgse familie door de Nederlandse orgelmaker Hendrik Hermanus Hess (1735-1794). Christiaanse gaat ervan uit dat het instrument Zeeland nooit heeft verlaten. „In de Middelburgse Courant uit 1829 wordt het te koop aangeboden. De opa van de laatste eigenaar kocht het instrument begin vorige eeuw op een veiling. Hij was daar om de prijs op te drijven. Uiteindelijk bleek hij de hoogste bieder te zijn en moest hij het orgel mee naar huis nemen.”

Het Zeeuwse instrument is één van 43 huisorgels die Hess bouwde. „Het waren statussymbolen in de 18e eeuw. Hess gebruikte kostbare materialen als schildpadbeleg op ebbenhout, parelmoer, massief ivoren boventoetsen en uitbundige vergulding.”

Als de restauratie gereed is, kan Christiaanse uit drie instrumenten kiezen. De hervormde kerk bezit ook een tweeklaviers Bätz-Witteorgel uit 1866 en een eenklaviersorgel van Nijsse uit 1988.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer