„Dat iemand niet van lezen houdt, kan ik echt niet begrijpen.” Verbazing klinkt door in de stem van Annelies Guichelaar (35) uit Rijssen. Een boek geeft je rust, verbetert je Nederlands en biedt je verdieping in een oppervlakkige tijd, vindt ze.
Enthousiast is Guichelaar als ze praat over mooie boeken, inspirerende schrijvers en het belang van lezen. Ze heeft een drukke baan als secretaresse („een manusje-van-alles”) voor het bedrijfsbureau van Paul Roescher, maar in haar vrije tijd nestelt ze zich graag op de bank met een boek.
En als een ware boekenambassadeur houdt de Rijssense haar favoriete boeken en de namen van inspirerende schrijvers niet voor zichzelf. „Omdat ik veel boeken heb, krijg ik soms een berichtje van een vriendin of ze er een van me mag lenen. Dat vind ik erg leuk. Of als ik een mooi boek gelezen heb, app ik mijn zus de titel.”
Waarom loopt u zo warm voor lezen?
„Lezen geeft mij zoveel rust. Ik merk om me heen dat er steeds meer mensen zijn die niet van lezen houden. Dat je niet van lezen houdt, kan ik me simpelweg niet voorstellen. Mensen gunnen zich geen tijd meer voor een goed boek. Ze zien de meerwaarde er niet van in, denk ik. Maar ik vraag me af wat je dan doet in je vrije tijd.
Ik denk dat veel lezen goed is voor je taalvaardigheid. Ik heb een Braziliaanse collega die moeite heeft met de Nederlandse taal. Ik vroeg haar of ze las en welke boeken ze dan uitkoos. Ze vertelde me dat ze vooral Engelstalige boeken leest. Om het Nederlands beter te leren, heb ik haar geadviseerd om toch eens in een Nederlandstalig boek te beginnen. Het hoeft niet veel te kosten; voor een paar euro heb je een boek bij de kringloop.
Wat lezen me nog meer brengt, ligt aan het soort boek. Een roman lees ik voor mijn ontspanning. En een theologisch boek kan me aan het denken zetten.”
Kunt u een voorbeeld noemen van een theologisch boek dat u aan het denken zette?
„Onlangs las ik ”Levenswijs” van ds. A.T. Vergunst. Vanaf de eerste bladzijde was ik geboeid. In het boek staat bijvoorbeeld een passage over hebzucht. We zijn veel bezig met materiële zaken. We willen altijd meer, maar juist als christenen moeten we weten wat genoeg is.
Nog een gedeelte dat mij trof, ging over bidden. Voor en na de maaltijd doen we het vaak uit gewoonte, maar als we ons realiseren dat alles wat op tafel staat van de Heere gekregen is, ben je er veel dankbaarder voor.”
Haalt u een les uit ieder boek dat u leest?
„Ik ben van mening dat veel boeken je op de een of andere manier iets bij kunnen brengen. Soms zie je die les pas later en soms dient een boek gewoon simpelweg ter ontspanning. Je hoeft niet altijd op zoek te gaan naar de diepere lading. Genieten van lezen kan ook een doel van een boek zijn.
De romans van Janny den Besten vind ik goede voorbeelden van boeken die je voor je plezier leest, maar die je tegelijkertijd iets leren. Den Besten schrijft heel eenvoudig over onderwerpen waar iedereen weleens mee te maken kan krijgen. In sommige boeken staan er citaten boven de hoofdstukken die je bijblijven. En in een van haar boeken gebruikt ze voorbeelden uit de natuur om de gebeurtenissen in een mensenleven te illustreren en uit te leggen. Die voorbeelden blijven hangen.
Ik lees ook weleens boeken van Amerikaanse auteurs. Zij belijden het geloof op een andere manier. Daar denk ik graag over na.”
Boeken uit de bibliotheek of uit uw eigen boekenkast?
„Een keer in de twee weken ben ik sowieso wel even in de bibliotheek te vinden. Vandaag is mijn eerste vakantiedag. Een mooie gelegenheid om naar de bibliotheek te gaan en het een en ander te halen.” Lachend: „De stapel die voor me ligt, is een mengelmoes. Ik heb een aantal boeken van Nederlandse schrijvers meegenomen, maar ook een paar titels van Amerikaanse. Eigenlijk geef ik veel genres een kans, behalve thrillers of medische romans. Die trekken me niet.
Niet alle boeken gaan altijd gelezen terug. Ik heb er nu tien geleend en het zou zomaar kunnen dat ik ze niet allemaal lees. Ik voel die verplichting niet. Als een boek me niet aanspreekt, breng ik het met dezelfde vaart weer terug naar de bibliotheek. Gelukkig is er altijd wel een ander dat ik kan pakken.
De bibliotheek waar ik naartoe ga, is een algemene. In Rijssen is er ook een kerkbibliotheek, maar die is alleen open op donderdagavond. Dan moet ik werken. Wat ik wel heel leuk vind aan een bibliotheek bij een kerk is dat er vaak wat oudere titels en boeken van kleine christelijke uitgeverijen staan. Die vind je in een algemene bibliotheek bijna niet.
Voordat ik boeken mee naar huis neem, kijk ik goed naar de uitgever om een inschatting te kunnen maken van de inhoud van het boek. Als er vloeken of grove taal in staan, neem ik het niet mee. Gelukkig zijn er meer dan genoeg boeken die je wel met een gerust hart kunt lenen.
Theologische boeken koop ik vaak zelf, maar ik vind zeker niet dat je alle boeken zelf hoeft te hebben. Dat kan ook niet. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet alle exemplaren in de boekenkast gelezen heb. Het aanbod in mijn huisbibliotheek is heel divers. Ik lees veel verschillende schrijvers, maar als het om een dagboek gaat, pak ik er vaak een van de puriteinen. Waarom weet ik niet direct. Misschien omdat zo’n dagboek mij nog meer aan het denken zet.”
Staan er ook tweedehandsboeken in uw boekenkast?
„Zeker. Als ik in een kringloopwinkel ben, loop ik bijna direct naar de boekenhoek. Ik zoek graag naar titels die je in een boekwinkel niet meer kunt kopen. In de kringloopwinkel waar ik kom, zien boeken er netjes uit. Dat vind ik prettig. Een boek met ezelsoren, gescheurde bladzijden of krassen zou ik niet snel kopen.”
Heeft u altijd al graag gelezen?
„Toen ik nog niet zelf kon lezen, werd ik heel graag voorgelezen. Misschien begon mijn leesliefde daar wel. En toen ik nog heel jong was, had ik al een abonnement op de bibliotheek. Ik verslond de series van Maaike en Marijke, De Kameleon en De Duiventil. Op een wat latere leeftijd las ik de boeken van Mies Vreugdenhil en de serie van A. Vogelaar-van Amersfoort over Margreet.
Ik kan me eigenlijk niet meer herinneren welke boeken ik las toen ik net leerde lezen. De boeken van W.G. van de Hulst vond ik niet leuk. Te zoetsappig. Ik vind ze trouwens nog steeds niet leuk, hoewel ik die over Rozemarijntje wel weer graag las. Eenmaal op de middelbare school en in de periode daarna las ik ook romans van Amerikaanse schrijvers. De serie over Hizkia van Lynn Austin bijvoorbeeld. Nu is dat een serie die ik niet meer zo snel zou pakken, want ik lees toch het liefst boeken van Nederlandse schrijvers. In de romans van Amerikaanse auteurs worden er zoveel namen genoemd en personages beschreven dat ik soms de draad kwijtraak. Ik kan me minder goed een beeld vormen van de hoofdpersonen. En hun manier van leven staat verder van mijn belevingswereld af.”
U gaat bijna op vakantie. Welke boeken neemt u mee?
„Een boekje van ds. J. Mijnders over Ruth. ”Ruth de Moabitische” heet het. Ik vind dat we juist in vakantietijd onze vrije tijd goed kunnen besteden aan een boek met inhoud. Verder reserveerde ik ”Witter dan sneeuw” van Sara en Jiska Kranendonk bij de bibliotheek. Maar toen ik het ophaalde, kwam ik erachter dat het maar een dun boek is. Daar heb ik niet voldoende aan en misschien past de roman ook niet helemaal bij de tijd van het jaar. Dus ik ben nog op zoek naar een boek met een praktische harde kaft om mee te nemen op reis.
Eigenlijk vind ik twee boeken echt te weinig voor een vakantie. Maar ik ga met een groepsreis mee en we gaan vliegen, dus ik kan moeilijk vijf boeken meenemen. En als ik mijn twee boeken echt veel te snel uit heb, neem ik mijn toevlucht tot de online bibliotheek, al houd ik liever een papieren exemplaar in handen. Of ik vraag aan mijn reisgenoot of zij nog iets leesbaars voor mij in haar koffer heeft.”
> rd.nl/vakantieleesvoer