EconomieBezield leiderschap
„Ik ben streng op het werk, maar mild naar de mensen”

Aad Terlouw heeft een topfunctie bij KPMG, een van de vier grootste accountantskantoren ter wereld. De accountancy is een competitieve wereld. „Als christen heb ik hier een extra uitdaging, maar ik heb ook wat te bieden.”

Aad Terlouw heeft een staffunctie bij accountantsreus KPMG. beeld Paul Dijkstra
Aad Terlouw heeft een staffunctie bij accountantsreus KPMG. beeld Paul Dijkstra

Competitief betekent in rond Nederlands: de eisen zijn hoog en hard werken is de norm. „Het vak is veeleisend”, erkent Terlouw. „Ik duid dat positief. Stilstand is achteruitgang, je moet je blijven ontwikkelen. Doe je dat goed, dan stroom je snel door naar een volgende functie. Tegelijk is er veel aandacht voor de balans tussen werk en privé. Er zijn bij ons mogelijkheden om het werk flexibel in te richten als bijvoorbeeld de gezinssituatie daarom vraagt.”

19552687.JPG
Aad Terlouw heeft een staffunctie bij accountantsreus KPMG. beeld Paul Dijkstra

KPMG was in 1995 zijn eerste en tot nu toe enige werkgever. Hij werd in 2008 partner en stroomde via diverse functies door naar een zetel in de zeskoppige directie van audit & assurance, een van de twee takken binnen de organisatie. Dat was in 2017. Inmiddels zit hij nog een sport hoger op de ladder. Sinds 1 januari is hij Compliance Officer en hoofd Internal Audit. In deze staffunctie ziet hij erop toe dat KPMG integer en eerlijk zakendoet.

Daarnaast bedient hij nog altijd een handjevol eigen klanten, waaronder tot voor kort de Erdee Media Groep, het moederbedrijf van het Reformatorisch Dagblad. „Een bewuste keuze, waar ik de ruimte voor krijg. Ik wil voeling houden met de praktijk.”

Vertrouwelijk

KPMG is actief in zo’n 140 landen en telt wereldwijd 265.000 medewerkers. Daarvan werken er ruim 4000 bij de twaalf kantoren in Nederland. Het hoofdkantoor staat in Amstelveen. Terlouw ontvangt zijn bezoek in een van de spreekkamers op de begane grond. Boven een kijkje nemen, in de kantoren, is er niet bij: daar wordt gewerkt met vertrouwelijke informatie van internationale, veelal beursgenoteerde ondernemingen.

Het team dat hij rechtstreeks aanstuurt, bestaat uit een tiental collega’s. Als leidinggevende stelt Terlouw hoge eisen. „Dat moet in dit vak, zeker. Ik moet streng zijn, maar ik wil ook rechtvaardig zijn. Streng op het werk, mild naar de mensen. Ik wil niet de baas zijn die iets oplegt, maar zeg altijd dat we als team samen een taak oppakken.”

„Ik ga mijn mensen ook niet dwingen om op zondag te werken” - Aad Terlouw, Compliance Officer KPMG

Wie een keer faalt, krijgt van hem een tweede kans. „Lukt het dan nog niet, dan gaan we in gesprek over een andere functie, binnen KPMG of elders.”

Dat „streng maar rechtvaardig” wil hij als christen uitstralen. Tegelijk kan hij soms iets laten zien van hoe hij zelf in het leven staat. Bijvoorbeeld als het gaat om zondagswerk.

Terlouw, lid van het Hervormd Lokaal in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel, werkt op zondag niet. „Ik sta binnen KPMG bekend als de partner die 24/6 beschikbaar is. Op zondag werk ik niet en kunnen ze me niet benaderen. God gaf de zondag om op te laden, leg ik uit. Ik ga mijn mensen ook niet dwingen om op zondag aan de slag te gaan. Als een taak die op maandag klaar moet zijn, op vrijdag nog niet af is, ga ik met ze in gesprek over hoe we dat kunnen oplossen. Bijvoorbeeld door op vrijdagavond door te gaan, of op zaterdag te werken. Gaat iemand toch op zondag aan de slag, dan is dat zijn eigen keus.”

Christenen zijn in Nederland een minderheid, constateert Terlouw. „We moeten altijd bereid zijn om uit te leggen waarom we bepaalde dingen wel of niet doen. Zondagswerk of omgaan met vaccinatie tegen covid bijvoorbeeld. Dan moet je jezelf kwetsbaar durven opstellen.”

Bidden

19552683.JPG
Aad Terlouw heeft een staffunctie bij accountantsreus KPMG. beeld Paul Dijkstra

Soms levert dat onverwachte kansen op. Terlouw: „Iemand die zag dat ik bad voor mijn eten, herinnerde zich dat haar oma dat ook deed. We raakten in gesprek. Ik zei: Ik dank God dat er eten op ons bord ligt. Er zijn ook mensen op deze wereld die hun kinderen met een lege maag naar school moeten sturen.”

Een ander voorbeeld dat hij zich herinnert was naar aanleiding van het feit dat een moslim op intranet mocht uitleggen wat het Suikerfeest voor hem betekende. „Met het kerstfeest kreeg ik de beurt. Toen heb ik op een toegankelijke manier het heilsfeit uitgelegd.”

Een onderwerp dat voor Terlouw gevoelig ligt, is diversiteit. Hij noemt in dit verband de eenzijdige focus op de verhouding mannen-vrouwen binnen KPMG. „Van oorsprong is de accountancy een wereld van witte mannen. Vrouwen krijgen tegenwoordig bij gelijke geschiktheid de voorkeur. Dat vind ik lastig, omdat er veel meer aspecten zijn die mensen divers maken. Denk bijvoorbeeld aan iemands culturele achtergrond of het wel of niet christen zijn. Ik sta van harte achter een goede mix in mijn team.”

Zou hij de regenboogvlag hijsen? „Dat hebben ze mij nog niet gevraagd. Ik zou daar goed over na moeten denken. Ik hoop in ieder geval dat mensen respect hebben voor mijn opvattingen, zoals ik bijvoorbeeld ook rekening houd met een collega die ramadan viert.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer