BinnenlandKnokkelkoorts
Tijgermug vaker gesignaleerd, actieclub wil intensievere bestrijding

De tijgermug, die tropische ziekten kan overbrengen, duikt op steeds meer plekken in Nederland op. Dit jaar is deze steekmug al in 12 gemeenten gevonden, meldde de NOS eind vorige week. Zeven vragen en antwoorden.

Kees van Reenen
8 August 2023 09:02Gewijzigd op 8 August 2023 10:37
De tijgermug: zwart-wit geblokt. beeld NVWA
De tijgermug: zwart-wit geblokt. beeld NVWA

Wat is een tijgermug en hoe komt het dier in Nederland?

De Aziatische tijgermug is een steekmug uit Zuidoost-Azië, die met autobanden en met een kamerplant naar andere delen van de wereld is verspreid, waaronder Europa. In Zuid-Europa is de tropische soort inmiddels wijdverspreid en vandaar komen er nu en dan ook exemplaren naar het noorden. Doorgaans worden per ongeluk eitjes meegebracht, die uitkomen als ze in contact komen met water.

Hoe is deze mug te herkennen?

Door zijn zwart-witpatroon, ook op de poten, is het dier gemakkelijk te onderscheiden van Nederlandse steekmuggen, die veelal bruin zijn. Alleen de grote steekmug is ook donker-en-licht geblokt, maar niet zwart-wit. Ook is de tijgermug veel kleiner, nog iets kleiner dan de gewone steekmug. Een ander verschil is dat de tijgermug ook overdag actief is. De meeste andere steekmuggen vooral in de schemering.

Kan deze mug in Nederland overleven?

Voorheen leefde de tijgermug alleen ten zuiden van de 40e breedtegraad (Japan). Inmiddels wordt aangenomen dat hij zich ook in Nederland (boven 50° NB) kan handhaven. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat vestiging in het land op termijn niet te voorkomen is.

Hoe gevaarlijk is de tijgermug?

19552122.JPG
Listig: lijkt op tijgermug, maar is het niet. beeld Kees van Reenen

In tropische streken is deze steekmug een, maar niet de enige, overbrenger (vector) van meer dan tien ziekten, waaronder knokkelkoorts (dengue), gele koorts en zikakoorts. Vooral gele koorts is vaak dodelijk. Onlangs sloeg de Wereldgezondheidsorganisatie alarm vanwege het grote aantal dengue-besmettingen: mede door de opwarming van de aarde loopt inmiddels de helft van de wereldbevolking het risico op deze ziekte; volgens een rapport uit 2010 vooral in stedelijk gebied. Het gevaar in Europa of in Zuidoost-Azië besmet te raken is nog steeds klein, en dat het in Nederland gebeurt is volgens het RIVM nagenoeg uitgesloten: de mug moet eerst een andere besmette persoon hebben gestoken om de ziekte over te dragen.

Wordt er wat tegen deze indringer ondernomen?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) probeert import van de tijgermug in de gaten te houden en gaat over tot bestrijding als er een exemplaar wordt gemeld. Dan worden op de betreffende plek muggenbroedplaatsen zoals regentonnen geleegd dan wel behandeld met een muggenlarvendodend middel.

Het Platform Stop Invasieve Exoten vindt dat te NVWA te weinig doet. De organisatie is daarom naar de rechter gestapt. De Raad van State buigt zich momenteel over de zaak, schreef Trouw deze dinsdag.

Tijgermug kan ziektes overbrengen als knokkelkoorts

Wat kun je zelf doen?

Laat niet onnodig regenwater staan en dek regentonnen af met gaas, dat helpt tegelijk tegen andere bloeddorstige steekmuggen. Controleer na een buitenlandse reis je spullen, of er geen regenwater meegekomen is waarin muggeneitjes of -larven zouden kunnen zitten. In het uitzonderlijke geval dat je een tijgermug ziet, vang hem, maak een foto en een doe een melding via nvwa.nl. De organisatie zal dan contact met je opnemen.

Zijn in Nederland nog meer tropische muggen verwachten?

De NVWA noemt de gelekoortsmug, die af en toe wordt aangetroffen; ook dit jaar al. Eerstgenoemde draagt in tropische streken eveneens gevaarlijke ziekten over, maar kan zich in Nederland niet handhaven. Wat betreft malariamuggen: in Nederland komen enkele inheemse soorten voor, maar de malariaparasiet al vele jaren niet meer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer