Buitenlandnoodweer
Hagelstenen zo groot als golfballen belagen vakantiegangers bij Gardameer

Vakantiegangers rond het Italiaanse Gardameer kregen het maandagavond zwaar te verduren. Hagelstenen zo groot als golfballen vielen uit de lucht. Het gevolg: honderden zwaargehavende auto’s en ingestorte tenten.

Maarten Costerus en Robert van der Stelt
beeld Bernice Schulenburg
beeld Bernice Schulenburg

Vakantiegangers rond het Italiaanse Gardameer kregen het maandagavond zwaar te verduren. Hagelstenen zo groot als golfballen vielen uit de lucht. Het gevolg: honderden zwaargehavende auto’s en ingestorte tenten.

Maandag 22.15 uur. Het flitst continu. Bernice Schulenburg (28) uit Elspeet kijkt bezorgd op haar app van Weeronline. Geen neerslag verwacht voor 0.00 uur, geeft hij aan. Een grote blauw-oranje wolk trekt over het noordelijkste deel van het Gardameer. Bernice zit juist aan de zuidkant van het meer, in een bungalow op camping Bella Italia, samen met haar man Robbin (30) en zoontje Nathan (2).

19524632.JPG
beeld Bernice Schulenburg

Het pakt echter anders uit dan de app aangeeft. „We waren net een halfuurtje thuis toen het noodweer begon. Een kwartier lang kwamen er megagrote stenen uit de lucht vallen”, zegt Bernice dinsdagmiddag.

Na een halfuur is de bui voorbij. Bernice en Robbin halen rond 23.15 uur opgelucht adem. Ze nemen poolshoogte bij hun auto, een Renault Clio. Die blijkt zwaargehavend te zijn. De achterruit ligt eruit, in de voorruit zitten grote sterren. Het blik zit vol deuken. Bernice: „De auto is waarschijnlijk afgeschreven. Net als de dure Tesla’s en Polestars die ook op de parkeerplaats staan. Er zijn genoeg autobezitters die nu enorm balen.” Om inregenen te voorkomen, bedekken veel mensen hun auto met plastic zakken, vastgemaakt met ducttape. De 2-jarige Nathan krijgt er weinig van mee: hij slaapt dwars door het natuurgeweld heen.

Bernice en Robbin proberen de alarmcentrale van Interpolis en de pechhulp van Vakgarage te bellen, maar ze komen er niet tussen. De lijnen zijn overbelast, denkt Bernice.

Dakpannen

De volgende ochtend lopen Bernice en Robbin een rondje over de camping. Ze zien tenten die volledig zijn ingestort en stacaravans met slaapkamerramen die zijn geperforeerd door de hagelstenen. Van huizen zijn stukken verf afgeslagen. Ook hun bungalow loopt averij op. Door het natuurgeweld zijn een aantal dakpannen in stukken gebroken.

Omdat de auto door de kapotte ramen niet te gebruiken is, kan de familie Schulenburg voorlopig niet naar Nederland. Een auto lenen is geen optie, denkt Bernice. „Er zijn nu heel veel mensen met schade aan hun auto. Een jaar of zes geleden hebben we vergelijkbaar noodweer bij het Gardameer meegemaakt. Toen waren er ook geen huurauto’s meer beschikbaar.” De Elspeetse familie moet zich daarom zien te vermaken op de camping. „We hopen dat onze auto zaterdag is gerepareerd en we dan naar huis kunnen.”

Ook Annemieke en Arjan van der Wal (beiden 30) en hun drie kinderen Renzo (5), Julan (4) en Romee (8 maanden) kregen maandagavond een hagelstorm over zich heen. Het gezin uit Krimpen aan de IJssel staat sinds zaterdag met een caravan op Eurocamping Pacengo, aan de oostkant van het Gardameer.

Tijdens het noodweer vluchten ze naar het toiletgebouw. „We zijn in de wc-hokjes gaan staan, omdat hagelstenen naar binnen stuiterden”, zegt Annemieke woensdagochtend. „Sommige stenen waren groter dan tennisballen, met een diameter van zeker 10 centimeter. Als die op het dak vallen, maakt dat een immense herrie.”

De hagel richt de nodige schade aan. „Onze auto en caravan zitten vol putten. De voortent ligt al in de container. Omdat de voorruit van de auto kapot is, kunnen we er niet meer mee rijden.”

19524636.JPG
beeld Bernice Schulenburg

Onwerkelijk

Annemieke hangt dinsdagmiddag urenlang aan de lijn met de autoverzekering. ’s Avonds krijgt ze die eindelijk te pakken. „We krijgen vervangend vervoer, is ons toegezegd. Een Nederlandse berger komt onze auto ophalen.”

De situatie op de camping na de hevige hagelstorm beschrijft Annemieke als onwerkelijk. „Het lijkt wel een boze droom. Overal zien we putten en gaten in auto’s. Ik denk dat zeker 150 auto’s van campinggasten niet meer kunnen rijden. Ik heb bijna geen voertuig zonder glasschade gezien.”

Meerdere caravans lopen ook forse averij op, ziet Annemieke tijdens een rondje over de camping. „Bij sommige caravans zijn de hagelstenen dwars door het dakluik heen geslagen. Ook zijn er ruiten uit geknald. Bij ons zijn die gelukkig heel gebleven. De bovenste laag van ons dakluik is wel stuk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Beste van RD

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer