BuitenlandIsraël
Biden vraagt Netanyahu juridische hervorming uit te stellen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gevraagd zijn controversiële wet die de onafhankelijke rechtspraak beperkt uit te stellen. Dat zegt hij in een verklaring tegenover Axios. Maandag stemt het parlement in Israël over de hervorming.

ANP
De Amerikaanse president Joe Biden. beeld EPA, Bonnie Cash
De Amerikaanse president Joe Biden. beeld EPA, Bonnie Cash

Duizenden Israëlische reservisten, onder wie gevechtspiloten en leden van de inlichtingen-, cyber- en speciale operatie-eenheden van het Israëlische leger, hebben de voorbije dagen laten weten dat ze hun plichten neerleggen als de wet in de Knesset wordt aangenomen. Zij worden gesteund door meer dan honderd voormalige chefs van de Israëlische veiligheidsdiensten.

Washington vreest dat de vijanden van bondgenoot Israël, onder wie Iran of de militante groep Hezbollah, de verdeeldheid in Israël zouden kunnen aangrijpen en tot provocaties overgaan die in instabiliteit zouden kunnen uitmonden. De crisis in de Israëlische strijdmacht zou bovendien negatieve gevolgen met zich kunnen meebrengen voor de Amerikaanse troepen waarmee Israël samenwerkt.

„Het lijkt erop dat het huidige voorstel voor juridische hervorming meer verdeeldheid zaait, niet minder”, zegt Biden in de verklaring. „Gezien de reeks bedreigingen en uitdagingen waarmee Israël op dit moment wordt geconfronteerd, heeft het geen zin dat Israëlische leiders overhaast te werk gaan - de nadruk moet liggen op het samenbrengen van mensen en het vinden van consensus”, voegt hij eraan toe.

Afgelopen weekend zijn in Israëlische steden zoals Tel Aviv en Jeruzalem honderdduizenden tegenstanders van de hervorming op straat gekomen om hun ongenoegen te uiten. De 73-jarige Netanyahu heeft zaterdagnacht een pacemaker gekregen en zou maandag het ziekenhuis weer verlaten op tijd voor de cruciale stemming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer