BuitenlandIsraël
Spanning in Israël over stemming juridische hervorming

Honderden betogers blokkeerden maandagmorgen de ingang van het Israëlische parlementsgebouw in de aanloop naar een stemming over een fel omstreden wetsontwerp tot beperking van de invloed van de rechterlijke macht.

Redactie buitenland
beeld AFP, Menahem Kahana
beeld AFP, Menahem Kahana

Maandagmiddag begint in het parlement de beslissende stemmingsronde over een wetsontwerp van de regering van premier Benjamin Netanyahu dat de macht van het hooggerechtshof beperkt. Sinds de premier met het plan kwam begin dit jaar zijn er talrijke protesten geweest. De oppositie stelt dat Netanyahu, die een uiterst rechts-religieuze coalitieregering leidt, de democratie ondermijnt.

Netanyahu heeft maandag het ziekenhuis verlaten, nadat hij in het weekeinde was geopereerd om een pacemaker te krijgen.

In aanloop naar de verwachte goedkeuring van de wet gingen in Israël dit weekeinde opnieuw honderdduizenden betogers de straat op.

In het centrum van Tel Aviv verzamelden volgens nieuwszender Channel 13 naar schatting 170.000 betogers, in Jeruzalem 85.000. Na een vierdaagse protestmars arriveerden zaterdagavond bij het parlement in Jeruzalem nog eens circa 40.000 tegenstanders van het controversiële hervormingspakket voor de rechterlijke macht van premier Netanyahu. Een deel van de betogers bracht de nacht door voor de Knesset.

Verdeeldheid

De plannen zorgen voor grote verdeeldheid en weerstand in Israël. Zo kondigden vrijdag meer dan 1100 reservisten van de luchtmacht, onder wie honderden gevechtspiloten, in een open brief aan dat ze hun taak neerleggen als de hervorming niet wordt geschrapt. De brief is volgens de krant Ha’aretz mede ondertekend door enkele tientallen voormalige hoge medewerkers van de Israëlische veiligheidsdiensten, onder wie militaire stafchefs en hoofden van inlichtingendiensten Shin Bet en Mossad.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Netanyahu zondag opnieuw gevraagd zijn controversiële wet uit te stellen. Washington vreest dat de vijanden van bondgenoot Israël, onder wie Iran of de militante groep Hezbollah, de verdeeldheid in Israël zouden kunnen aangrijpen en tot provocaties overgaan die in instabiliteit zouden kunnen uitmonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer