BinnenlandRechtszaak
John S. veroordeeld tot levenslang voor moorden Vlissingen en Alblasserdam

De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag de 39-jarige John S. veroordeeld tot levenslang wegens drie moorden.

Kort na de schietpartij op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam troost een agent een vrouw. beeld ANP, Sem van der Wal
Kort na de schietpartij op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam troost een agent een vrouw. beeld ANP, Sem van der Wal

John S. schoot op 4 mei 2022 Johan Quist (60) dood in diens schoenmakerij in Vlissingen. Op 6 mei schoot de dader op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam de 34-jarige Nathalie en de 16-jarige Ann-Sofie dood. Verder vuurde S. kogels af op de destijds 20-jarige Fleur en de 12-jarige Roan.

De rechtbank sprak vrijdagmorgen van „gruwelijke en zinloze daden”. Tegen John S., die vrijdagmorgen aanwezig was in de rechtszaal, zei rechtbankvoorzitter Jacco Janssen: „U hebt kolossaal leed veroorzaakt. De aanslagen lijken op liquidaties. Uw koelbloedigheid is angstaanjagend. Nabestaanden hebben zeer veel verdriet. Ze ervaren verdriet, onbegrip en woede.”

De rechtbank wees erop dat de 20-jarige Fleur „als door een wonder” de schietpartij op de zorgboerderij heeft overleefd. Ook de 12-jarige Roan ontsnapte daar „op miraculeuze wijze” aan de dood.

Zorgeloosheid

John S. verbleef op 6 mei 2022 zo’n twee minuten op het terrein van de zorgboerderij in Alblasserdam. „In die twee minuten hebt u het leven van velen voorgoed op de kop gezet. Wat u hebt gedaan, is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Aan de betrekkelijke zorgeloosheid van cliënten op de boerderij kwam abrupt een einde.”

De rechtbank wees erop dat John S. bij alle moorden „planmatig en doelgericht” te werk ging. De dader stuurde bijvoorbeeld luttele minuten vóór en ná de moorden op zorgboerderij Tro Tardi berichten naar kennissen en naar RTL Boulevard. In zo’n bericht stelde S. bijvoorbeeld dat hij slachtoffer Johan Quist willekeurig had uitgekozen om zijn wapen te testen. Ook zei S. kort na de moorden in berichten dat hij „six kills” (zes doden) had gepleegd.

John S. werd weliswaar gedreven door agressieve fantasieën en wrokgevoelens, maar dat wil niet zeggen dat hij in een opwelling de moorden heeft gepleegd, betoogde de Rotterdamse rechtbank vrijdagmorgen. „Hij maakte eerder een gecontroleerde dan een verwarde indruk.” De rechter wees erop dat John S. „ogenschijnlijk” achteloos de moorden pleegde. „Na de moord op Quist rookte u een sigaretje. Tijdens uw verblijf in een hotel de dagen daarna rookt u sigaretjes op het terras, ook liet u in het hotel uw kapotgelopen voeten behandelen. Op de zorgboerderij lijkt u rustig op uw doel af te gaan. Bijna op mechanische wijze voert u de moorden uit. Bijna achteloos schiet u daar twee mensen dodelijk door het hoofd. Als waren het executies.”

Wraak

De dader gaf zelf aan uit te zijn op wraak op Kirsten. John S. zei zijn „haat” te willen uiten jegens die jonge vrouw. John S. had haar zo’n zeven jaar geleden leren kennen op de zorgboerderij. De moeder van Kirsten bewerkstelligde destijds dat die relatie tot een einde kwam. John S. moest destijds de zorgboerderij verlaten. Dat zette bij hem kwaad bloed.

De rechter acht bewezen dat John S. rond de drie moorden Kirsten heeft bedreigd. Hij wilde haar „doodsbang” maken, zei rechtbankvoorzitter Jacco Janssen. De rechter noemde het „luguber” dat John S. na de moord op Quist, die hij op 4 mei 2022 had ontmoet via een date, een briefje op diens lichaam had gelegd. In dat briefje schreef hij een dreigende boodschap aan Kirsten.
John S. is vanwege onder meer een narcistische en antisociale stoornis verminderd toerekeningsvatbaar, maar hij wist wel degelijk „dat zijn handelen niet mocht”, zei de rechtbank. De rechtbank vindt dat de stoornis in „licht verminderde mate” moet worden toegerekend aan John S.

Onvoldoende recht

Het openbaar ministerie had vorige maand dertig jaar cel en tbs geëist tegen John S. De rechtbank vindt dat een tijdelijke straf „onvoldoende recht” doet aan de ernst van de feiten. Als John S. een zogeheten combinatiestraf (een gevangenisstraf en daarna tbs-behandeling) zou hebben gekregen, zou John S. bijvoorbeeld pas over 28 jaar aan zo’n tbs-behandeling beginnen. De rechtbank ziet dat niet zo zitten.

De rechtbank heeft vrijdagmorgen beslist dat John S. tal van nabestaanden en andere slachtoffers een schadevergoeding moet betalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer