Binnenlandrechtszaak
John S.: Al jaren beelden in mijn hoofd om anderen te doden

„Ik heb al jaren beelden in mijn hoofd om mezelf en anderen te doden. Mijn obsessie om wapens te kopen, werd door alle stress steeds groter.” Dat zei John S. maandagmorgen bij de rechtbank in Dordrecht. Hij wordt verdacht van drie moorden in mei 2022, in Vlissingen en Alblasserdam.

Het toegangshek van zorgboerderij Tro Tardi waar op 6 mei 2022 een dodelijke schietpartij plaatsvond. Het strafproces tegen verdachte John S. ging maandag van start. Hij staat onder meer terecht voor het doodschieten van een medewerkster en een meisje op de boerderij.  beeld ANP, Sem van der Wal
Het toegangshek van zorgboerderij Tro Tardi waar op 6 mei 2022 een dodelijke schietpartij plaatsvond. Het strafproces tegen verdachte John S. ging maandag van start. Hij staat onder meer terecht voor het doodschieten van een medewerkster en een meisje op de boerderij.  beeld ANP, Sem van der Wal

Zeker vanaf januari 2022 begon de „drang” om wapens aan te schaffen „enorm te groeien”, vertelde John S. maandagmorgen in de rechtbank. De 39-jarige verdachte liet vaak stiltes vallen na vragen van rechtbankvoorzitter Jacco Janssen en deed soms met horten en stoten zijn verhaal.

Verschrikkelijk

De rechter besprak maandagochtend de moord op 4 mei 2022 op de 60-jarige schoenmaker Johan Quist in diens schoenwinkel in Vlissingen. Quist was voorman van Refo-
Anders, de vroegere organisatie van reformatorische homo’s. John S. gaf de moord op de Zeeuw maandag toe. „Ik kan het niet terugdraaien. Ik vind het onwerkelijk en verschrikkelijk. Ik weet niet wat er in mijn hoofd gebeurde. Daar zit ik al jaren naar aan het zoeken.”

John S. kreeg kort voor de moord op 4 mei via een „soort contact- of sekssite” (woorden van de rechter) online contact met Quist. Voor S. was Quist „een wildvreemde” man, zei de rechtbank. De twee spraken af seks met elkaar te hebben in Vlissingen. John S. adviseerde Quist dat in een achtergedeelte van diens winkel te doen. Toen S. arriveerde, vonden seksuele handelingen plaats in dat achtergedeelte.

Sigaretje

Het slachtoffer had zichzelf vastgebonden. S. schoot Quist door het hoofd. In de rechtbank werden beelden getoond waarop John S. naar de Vlissingse winkel loopt en even later, na de moord, de winkel weer uit loopt.

De manier waarop John S. de Vlissingse winkel verlaat „ziet er bijna professioneel uit”, zei de rechtbankvoorzitter met nauwelijks verholen verbazing. „U ziet er zo rustig uit. U ontwijkt de blik van voorbijgangers. U rookt een sigaretje. U zet een capuchon op.”

Daags voor de moord op Quist en kort erna bedreigde John S. een vroegere vriendin, Kirsten. John S. leerde haar medio 2017 kennen op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam. Daar had hij enkele maanden een relatie met haar. John S. hield van paarden. Op vragen van de rechtbank beaamde S. dat die tijd op de zorgboerderij min of meer de gelukkigste tijd van zijn leven was.

In een bericht daags vóór de moord op Quist stuurt John S. een foto van een wapen aan Kirsten. De rechter wees S. erop dat er meerdere jaren zaten tussen de relatie met haar in 2017 en de volgens Justitie bedreigende berichtjes in 2022. John S.: „Kirsten bleef terugkomen in mijn beelden. Mijn hoofd heeft op dat gebied heel rare denkwijzes.”

John S. kwam uiteindelijk in die eerste dagen van mei 2022 niet fysiek in contact met Kirsten. Vond hij dat erg, wilde de rechter weten. „Ik weet niet of ik die vraag kan beantwoorden. Ik ben toen een andere manier van communiceren gaan zoeken.”

Ná de moord op Quist stuurde John S. een akelige foto van het Zeeuwse slachtoffer naar Kirsten. In dat bericht zette hij ook een briefje met een verwensing aan het adres van de jonge vrouw. Dat briefje had S. op het lichaam van Quist gelegd.

John S.: „Ik probeerde met haar te praten. En dat lukte niet. Toen ging door mijn hoofd: Ik moet het verhaal afsluiten. Via de man (de moord op Quist, JV) moest ik dat afsluiten.”

De rechter: „Op zijn allerzachtst gezegd is het toch een rare manier om zoiets af te sluiten? Dat meisje moet zich toch helemaal rot geschrokken zijn?”

John S. „Ik vind het achteraf ook verschrikkelijk. Op dat moment is dat wat mijn hoofd ervan maakt.”

De rechter: „Het lijkt zo geregisseerd.”

Na de moord op Quist trok John S. thuis nieuwe kleren aan. Wat dacht u toen, vroeg de rechter.

„Geen idee, dat kan alleen maar paniek zijn. Het onwerkelijke, het niet kunnen geloven.”

Voeten

Kort daarna parkeerde S. zijn auto in Dordrecht en liep „kilometers”. Hij checkte toen rond half zeven ’s avonds in in een hotel in Papendrecht. S. liet toen zijn pijnlijke voeten verzorgen. De rechter: „Ik heb me daar zo over verbaasd. Ik denk er al weken aan. U hebt die dag op gruwelijke wijze Quist vermoord en een paar uur later laat u uw tenen verzorgen. Ik krijg het in mijn hoofd niet bij elkaar. Begrijpt u dat?”

John S.: „Ik begrijp mezelf niet.” De rechter: „Het is zo triviaal. U lijkt zo rustig.” S.: „Dat is buitenkant.”

John S. kocht enkele dagen voorafgaand aan de moorden handschoenen in een carnavalswinkel. De rechtbank toonde beelden, waarop te zien is dat S., een trap oplopend, handschoenen in zijn hand heeft. Op de vraag van de rechter waarom hij die kocht, antwoordde S.: „Het had te maken met stress in mijn hoofd.”

Maandag stond de rechter ook stil bij een briefje dat is gevonden bij John S., het briefje is vermoedelijk na de moord op Quist geschreven. In het epistel schrijft John S. onder meer: „Vijf jaar geleden extreme moordgedachten door zorgboerderij.” En: „Ik wil rust.”

John S. kocht eind april 2022 een pistool. In de tijd daarvoor zocht hij op internet op termen als ‘’wapenhandel” en “gunshot” (geweerschot). S. bleek 5000 euro te hebben verzameld voor het aanschaffen van wapentuig. Hij zou ook een kruisboog hebben gekocht.

Rechter Jacco Janssen probeerde ook maandag, net als tijdens eerdere voorbereidende zittingen, nabestaanden en andere slachtoffers op hun gemak te stellen. Tegen Fleur, een vrouw die het bloedbad op de zorgboerderij overleefde: „Ik heb even naar je gezwaaid, daar zullen we het maar  bij laten”, zei de voorzitter van de rechtbank bijvoorbeeld. En tegen een jongen, die ook op de boerderij is beschoten en die later deze week een slachtofferverklaring per video zal voorhouden . „Ik heb die video al even bekeken. Heeft-ie mooi gedaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer