Schutter Alblasserdam ook verdacht van moord op Johan Quist van RefoAnders
De dodelijke slachtoffers van een schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam zijn een 16-jarig meisje uit Dordrecht en een 34-jarige vrouw uit Alblasserdam. Dat meldt de politie. Door de schietpartij raakten een 12-jarige jongen uit Hendrik-Ido-Ambacht en een 20-jarige vrouw uit Alblasserdam zwaargewond. De gewonden zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht.
Advertentie
In het onderzoek naar de fatale schietpartij bij een zorgboerderij in Alblasserdam worden door de politie huiszoekingen verricht. Dat is onderdeel van het onderzoek dat plaatsvindt en in volle gang is, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) Rotterdam zaterdag.
Hij bevestigt berichtgeving door RTL Nieuws, dat de politie een tijdlijn opstelt, getuigen worden verhoord en de verdachte ook.
De verdachte is een 38-jarige man uit Oud-Alblas. Bij de schietpartij vielen vrijdag twee doden en twee zwaargewonden. Ook wordt de man verdacht van een incident in Vlissingen, waar deze week een winkeleigenaar dood werd gevonden in een winkel. Voor beide zaken wordt de verdachte maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Tot die tijd brengt het OM geen nadere informatie naar buiten. De verdachte zit in volledige beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.
Bij de zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam waar vrijdag een fatale schietpartij plaatsvond, liggen zaterdagochtend bloemen. Aan de zijkant bij het entreehek van de boerderij liggen zo’n tien boeketten. Een ander boeket is door iemand hoog in een verkeersbord geklemd.
Het zijn de enige tekenen van het drama dat zich vrijdag bij de zorgboerderij afspeelde. Er is geen politie meer aanwezig en ook van afzettingen is geen sprake meer. Alleen zo nu en dan komt iemand langs die de hond uitlaat en even stilstaat bij de zorginstelling.
Slachtofferhulp Nederland is vrijdag met vijf medewerkers naar Alblasserdam gegaan om onder anderen kinderen en jongvolwassenen die getuige waren van de schietpartij op zorgboerderij Tro Tardi op te vangen, zo meldt een woordvoerder. Het gaat om cliënten van de zorgboerderij, die „natuurlijk een extra kwetsbare doelgroep vormen”. Bij de schietpartij, die rond 11.00 uur plaatsvond, kwamen twee mensen om het leven en raakten twee anderen zwaargewond.
Op de zorgboerderij wordt dagbesteding voor zowel kinderen als volwassenen aangeboden. Dat kunnen mensen zijn met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, autisme of alzheimer. Volgens de woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland worden de kinderen ondersteund via hun ouders. De ouders krijgen dan tips hoe ze het beste weer veiligheid kunnen bieden aan hun kind. „Het is heel belangrijk dat ze zo snel mogelijk weer in hun normale structuur zitten, dus bijvoorbeeld naar de sportclub gaan.” Het is volgens de woordvoerder normaal dat kinderen soms weer bij hun ouders in bed willen liggen. „En soms bootsen ze de gebeurtenis na in hun spelgedrag. Dat is goed voor de verwerking.”
De opvang van vrijdag bestond uit het aanhoren van mensen die op de een of andere manier zijn geraakt door het incident. „We kijken ook of mensen thuis opgevangen worden, bijvoorbeeld door familieleden.” Als de adrenaline zakt kunnen bij mensen stressklachten opkomen. Afhankelijk van de behoefte van mensen wordt een vervolg bij Slachtofferhulp Nederland ingezet. „Bij het merendeel, ongeveer 90 procent, zijn de meeste klachten na vijf weken weg.” Het resterende deel wordt doorverwezen naar de huisarts.
Voor nabestaanden van slachtoffers is de begeleiding heel intensief, zeker in het begin, legt de woordvoerder uit. Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat deze zogeheten casemanagers met nabestaanden meegaan naar zittingen in de rechtbank, als de verdachte voorkomt.
De 38-jarige schutter die wordt verdacht van twee moorden vrijdag op een zorgboerderij in Alblasserdam, wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de moord woensdag op de 60-jarige Johan Quist uit Vlissingen.
Het lichaam van Quist werd afgelopen woensdagavond aangetroffen in zijn schoenenzaak in de Zeeuwse stad.
Johan Quist werd in 2014 veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Hij kreeg die straf omdat hij een van zijn zoons tussen 1998 en 2003 stelselmatig misbruikte.
Quist was in het verleden voorman van RefoAnders, een organisatie voor reformatorische homo’s. De Zeeuw was voor zover bekend in 2006 de eerste homo die met naam en foto in het Reformatorisch Dagblad zijn verhaal deed. RefoAnders ging ter ziele.
Voor Alblasserdam is deze vrijdag een zwarte dag geworden. „Ik ben diep geraakt. Ik was al zo aangeslagen toen ik vannacht werd gebeld over het scooterongeluk. Daar kwam dit dan bij”, zegt burgemeester Jaap Paans van de Zuid-Hollandse gemeente naar aanleiding van de dodelijke schietpartij vrijdagochtend op zorgboerderij Tro Tardi, die twee mensen het leven kostte. „Dit is voor Alblasserdam van ongekende omvang, het is een gitzwarte dag. Het is onbeschrijflijk wat er is gebeurd.”
Hij maakte melding van „verdriet en ongeloof” onder degenen die erbij zijn geweest. Paans riep de media op het dorp zoveel mogelijk met rust te laten om de gemeenschap de kans te geven het gebeurde te verwerken.
Ook politiechef Dennis den Os van district Zuid-Holland Zuid zei aangeslagen te zijn. „Eerst was er al een verkeersongeval waarbij twee doden zijn gevallen. Daarna de schietpartij op de zorgboerderij. Heel bizar, ook voor ons als hulpverleners”, zei Den Os.
De man die wordt verdacht van de dodelijke schietpartij in Alblasserdam vrijdagochtend, werd gezocht voor betrokkenheid bij een dodelijk misdrijf in Vlissingen, op de avond van 4 mei. Hij was in beeld, maar was voortvluchtig. Dat zei hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar op een persconferentie in Alblasserdam.
In Vlissingen werd de avond van 4 mei een dode man aangetroffen in een winkel aan de Sint Jacobsstraat. Het gaat om de 60-jarige exploitant van Mijn Schoenmaker en de Zeeuwse Slipper Factory, aldus de politie. Er werd direct uitgegaan van een misdrijf.
Donderdagavond kwam een 38-jarige man uit Oud-Alblas in beeld als verdachte. „De man was voortvluchtig. Vrijdagmorgen kort na het drama in Alblasserdam bleek dat de gearresteerde man dezelfde man was waar de Zeeuwse politie naar op zoek was”, legt de politie uit. Bij de schietpartij in de zorgboerderij in Alblasserdam kwamen een 34-jarige vrouw uit Alblasserdam en een 16-jarig meisje uit Dordrecht om het leven.
Volgende week wordt de man voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij wordt verdacht van drie keer moord dan wel doodslag.
De man zit inmiddels in volledige beperkingen, wat inhoudt dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. De verdachte had volgens Hillenaar een „verleden in de zorgboerderij”, hij was daar in het verleden cliënt geweest. Hij had een geschiedenis van verward en overlastgevend gedrag.
Twee personen die gewond zijn geraakt bij de schietpartij liggen nog altijd in het ziekenhuis. Dit meldt politiechef Dennis den Os van district Zuid-Holland Zuid vrijdagavond tijdens de persconferentie over het schietincident. Twee mensen zijn omgekomen, een vijfde persoon raakte lichtgewond.
De schietpartij gebeurde even voor 11.00 uur op de zorgboerderij Tro Tardi aan de Molensingel. „Daarbij heeft een man geschoten, die heeft twee slachtoffers dodelijk geraakt en er zijn twee zwaargewonden gevallen”, zei een politiewoordvoerder ter plaatse. Het terrein rond de boerderij is afgezet en ook de toegangsweg naar de boerderij is dicht. Bij het terrein is forensische opsporing aanwezig.
Even daarna, om 11.20 uur, kon de verdachte worden aangehouden in een parkje in de buurt. Het gaat om een 38-jarige man uit Oud-Alblas, een plaatsje naast Alblasserdam. „We zijn heel blij dat we hem zo snel mogelijk konden stoppen en dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen”, aldus de woordvoerder. Het AD meldde eerder op basis van bronnen dat het zou gaan om de 38-jarige John S. uit Oud-Alblas.
Er waren meerdere mensen aanwezig in de zorgboerderij toen het incident gebeurde, onduidelijk is hoeveel precies. „We snappen dat dit een enorme impact heeft op mensen die hier waren.” Familieleden van de slachtoffers en direct betrokkenen worden opgevangen op een locatie in de buurt, in het cultureel centrum Landvast. Ook voor mensen die niet direct betrokken zijn en toch heel graag met elkaar hier over willen praten is er een locatie geregeld, in de Ichtuskerk in Alblasserdam. „Er wordt ook gekeken welke zorg en begeleiding deze mensen na vandaag nodig hebben”, aldus de politie.
Na de schietpartij kwamen twee traumahelikopters en meerdere ambulances en andere hulpdiensten ter plekke.
Familieleden van de aanwezigen op de zorgboerderij kwamen direct naar de boerderij toen ze hoorden dat er een schietpartij was, vertelt de politiewoordvoerder. Ze hebben daar een tijd in onwetendheid staan wachten, omdat iedereen die tijdens de schietpartij aanwezig was op het terrein, werd opgehouden door de politie om gehoord te worden. Daarna kregen de familieleden ter plekke te horen hoe hun geliefden eraan toe waren.
De man die wordt verdacht van de schietpartij, is de 38-jarige John S. uit Oud-Ablas. Dat melden goed ingevoerde bronnen aan AD. De man staat bij de politie al jaren bekend als „verward en overlastgevend" en deed in 2017 een zelfmoordpoging.
Voor zover bekend heeft John S. geen justitieel verleden. Wel is de politie bekend met een aantal incidenten, waarbij S. voor overlast zorgde. Zo deed hij in oktober 2017 een zelfmoordpoging in Gorinchem, waarbij de hulpdiensten massaal uitrukten. Hij bleek een overdosis pillen te hebben genomen en stond op het spoor. Uiteindelijk kon hij van het spoor worden gehaald en werd zijn maag leeggepompt. Een maand later was er een nieuw incident, waarbij de politie naar zijn woning moest. In december 2017 kreeg de politie de melding dat de man verschillende vrouwen zou hebben bedreigd.
De zorgboerderij waar het incident plaats zou hebben gevonden, heet Tro Tardi en richt zich op dagbesteding voor zowel kinderen als volwassenen. Dat kunnen mensen zijn met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, autisme of alzheimer. Daarnaast biedt de zorgboerderij plaats aan jongeren en volwassenen die „de draad in hun leven weer op moeten pakken”, bijvoorbeeld als onderdeel van een re-integratietraject.
De zorgboerderij werd in 2007 opgericht en kijkt uit op de molens van Kinderdijk. Op de boerderij worden koeien, kalveren, pony’s en paarden gehouden. Ook zijn er verschillende huisdieren zoals honden en katten.
Burgemeester Paans van gemeente Alblasserdam is geschokt. Dat meldt de gemeente op de website. „Het is een zwarte dag voor Alblasserdam. We zetten nu alles op alles om te achterhalen hoe de schietpartij heeft plaats gevonden en we zullen er zijn voor de betrokkenen en iedereen die hiervan ongewild getuige is geweest.''
Advertentie