BinnenlandWatersnood 2021

„Je moet machteloos toezien hoe je bezit wegspoelt”

Overstromingen teisterden twee jaar geleden Nederland, Duitsland en België. Ook Luxemburg kreeg het voor de kiezen. „Je kijkt machteloos toe hoe je hele hebben en houden onder water loopt”, zegt de Nederlandse campingeigenaar Sylvana Jansen.

13 July 2023 11:38Gewijzigd op 13 July 2023 13:23
Valkenburg kreeg het twee jaar geleden tijdens de waterramp zwaar te verduren. beeld ANP, Sem van der Wal
Valkenburg kreeg het twee jaar geleden tijdens de waterramp zwaar te verduren. beeld ANP, Sem van der Wal

Het water kolkte over Camping de la Sûre. „Je werkt keihard en dan zie je je bezit wegspoelen. Dat is heel bizar”, blikt Sylvana Jansen terug op de nacht van 14 op 15 juli 2021. Ze runt samen met haar man Michel de aan het riviertje de Sûre gelegen camping in het Luxemburgse Reisdorf. Dat dorp ligt aan de rand van het Müllerthal, ook wel Klein Zwitserland genoemd. „Mijn man zei later: Alle stress na die overstromingen heeft me een paar jaar van mijn leven gekost.”

Kabbelend riviertje

Op 14 juli 2021 kondigen Luxemburgse autoriteiten hoog water aan. Het normaal gesproken rustig kabbelende riviertje de Sûre, pal naast de camping, stijgt onrustbarend. Aanvankelijk verplaatsen vakantiegangers en personeel eerst alleen caravans pal aan de oever. Maar als het water steeds woester begint te kolken, worden ook andere sleurhutten hogerop gezet. Sylvana Jansen: „Gasten die al jaren bij ons komen, konden amper geloven dat de camping zou overstromen. Zij waren het kalme stroompje gewend. Er was geen paniek. De ontruiming verliep gemoedelijk en rustig. Sommige mensen die moesten opbreken, kozen ervoor om wat eerder huiswaarts te keren.”

In de nacht van 14 op 15 juli 2021 raast het water over het campingterrein, tot ongeveer twee meter hoog. Ook tientallen andere campings in de omgeving stromen onder. Zelfs op het hoogste punt van Camping de la Sûre staan caravans niet veilig. „Rond drie uur ’s nachts zijn gasten met hun caravans vertrokken naar een camping elders in Luxemburg.”

Ravage

Lastig was dat in die crisisuren elders in Luxemburg water achter een dam, de zogeheten Barrage d’Esch-sur-Sûre, werd afgevoerd. Zo moest die dam worden gespaard. „Als die dam was doorgebroken, was er nog veel grotere waterschade ontstaan. Gevolg van die noodmaatregel was wel dat het riviertje de Sûre een extra stoot water te verwerken kreeg.”

De overstroming veroorzaakte een ravage op de camping. De schadepost bedraagt zo’n 130.000 euro, zegt Jansen. Vooral de averij aan het campinggebouw, met daarin de receptie en het restaurant, loopt in de papieren. „Door de kracht van het water is de vloer omhoog getild.”

Modderig

Het campingterrein, met zo’n honderd staanplaatsen, veranderde in een modderige massa. „Je kon niet meer zien waar de paden liepen. Het was een ellende om die slib weg te krijgen. Overal lagen door het water meegevoerde takken en slingerde er allerlei rotzooi rond.”

19495483.JPG
In Duitsland kostte de waterramp in de zomer van 2021 zo’n 180 mensen het leven. Onder meer het dorp Schuld foto werd zwaar getroffen. beeld EPA, Sascha Steinbach

De schade aan stroompalen op de camping viel mee, vertelt Jansen. „We hadden er veel weggehaald voordat de camping overstroomde. Palen die wel onder water hadden gestaan moesten een tijdje goed drogen en functioneerden toen weer.”

Doorpakken

Met zo’n dertig helpers ging de familie Jansen aan de slag om de camping te reinigen. Binnen ongeveer een week ging die weer open. „Onder leiding van mijn man hebben we de schouders eronder gezet. Hup, doorpakken. We moesten centen verdienen om de winter door te komen.”

De waterramp is de Nederlandse familie, al jaren actief in Luxemburg, niet in de koude kleren gaan zitten. Bij de verzekeraar vingen de campingbeheerders bot, vertelt Sylvana Jansen, afkomstig uit de regio Rotterdam. „Wij zitten aan het water en dienen volgens de verzekering zelf de gevolgen van een overstroming te dragen.” Van de Luxemburgse overheid kregen ze zo’n 40.000 euro. „Wij hebben zelf veel schade hersteld, en konden dus geen facturen van bijvoorbeeld schildersbedrijven overleggen. Dan krijg je dus geen vergoeding. Dat is frustrerend.”

Blij

Toch telt Sylvana Jansen, moeder van vier kinderen, haar zegeningen. „Anders dan in bijvoorbeeld Duitsland vielen in Luxemburg in 2021 geen doden door de overstromingen. Kapot materiaal kun je vervangen. Wij zijn er allemaal nog. Daar ben ik blij om.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer