Mens & samenlevingserie verbinding
Utrechts dorp in aanbouw Hoef en Haag organiseert Zomerweidedag: „Goed voor de band tussen bewoners”

Hoef en Haag bruist. Het kersverse dorp, in de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden, is nog volop in aanbouw, maar heeft nu al een actieve buurtvereniging. Onlangs organiseerde deze een evenement waar duizenden mensen op afkwamen. „Goed voor de band tussen bewoners.”

Aan een zandstrandje kunnen mensen bijkomen. Het strandje past naadloos bij het thema van de Zomerweidedag, ”Zon, zee en strand”. beeld Nico van Ganzewinkel
Aan een zandstrandje kunnen mensen bijkomen. Het strandje past naadloos bij het thema van de Zomerweidedag, ”Zon, zee en strand”. beeld Nico van Ganzewinkel

De zon straalt, een fanfarekorps brengt vrolijke muziek ten gehore. De Zomerweidedag, de belangrijkste jaarlijkse activiteit van buurtvereniging Ons Hoef en Haag, trekt deze zaterdag in juni zo’n 3000 bezoekers. Niet alleen inwoners van Hoef en Haag weten het evenement te vinden, want het dorp telt momenteel niet meer dan zo’n 2500 inwoners.

De Zomerweidedag biedt voor elk wat wils. Kinderen rijden een rondje op de pony, doen een potje voetbal of vergapen zich aan een goochelshow. Sommigen springen een gat in de lucht op een bungee-trampoline, een toestel waarbij het kind aan elastieken koorden vastzit.

19464476.JPG
Op een bungee-trampoline springen kinderen een gat in de lucht. beeld Nico van Ganzewinkel

Jongeren leren in een workshop hoe ze vliegers kunnen bouwen. Anderen rennen zich in het zweet op een stormbaan, een circuit vol hindernissen. Wie zijn benen voelt, kan uitpuffen op een strandstoel aan een heus zandstrandje, dat voor de gelegenheid is aangelegd. De organisatoren hebben daarvoor een trucklading zand en zo’n veertig strandstoelen laten aanrukken.

Volwassenen bezoeken kraampjes, waar lokale ondernemers hun koopwaren uitstallen, of volgen een workshop waarin ze cocktails leren mengen.

Eenzaamheid

SGP-wethouder Ton van Maanen van de gemeente Vijfheerenlanden houdt bij de openingsceremonie om tien uur een korte toespraak. Hij wijst de toehoorders erop hoe belangrijk het is dat dorpelingen elkaar opzoeken. „Die verbinding komt ook tot uiting in de bouw van een dorp. Een dorp begin je met een plein en een muziektent. Daaromheen zet je de woningen.” Ook benadrukt hij hoe mooi het is dat vrijwilligers zo’n dag organiseren, en dat jong en oud elkaar ontmoeten. „Je hebt elkaar nodig om een samenleving te kunnen zijn.”

Samenbindende activiteiten helpen om sociale problemen, zoals burenruzies en eenzaamheid, te voorkomen, stelt Van Maanen desgevraagd. „Als je elkaar een beetje kent, stap je op moeilijke momenten sneller naar iemand uit de buurt toe. Dat doe je niet als je de ander alleen van gezicht kent. Uit onderzoek blijkt ook dat er minder specialistische zorg nodig is als mensen weten dat ze met problemen bij hun netwerk in de buurt terechtkunnen.”

Elske Hogenelst (46) uit het naburige Hagestein was ook bij het evenement, samen met haar kleindochter Milana (5). „Superleuk dat een dorpsvereniging zulke dingen organiseert”, zegt ze. „Dat is goed voor de band tussen bewoners.”

19464474.JPG
Kinderen zoeken verkoeling in een zwembad. beeld Nico van Ganzewinkel

Kleindochter Milana kon zich uitstekend vermaken, blikt haar oma terug. „Ze heeft in een badje gespeeld, gesprongen op een bungee-trampoline en gegymd. Ook heeft ze samen met mij paardgereden en zich laten schminken.”

Het feest ’s avonds vond Hogenelst nog het leukst. In een tent maakte diskjockey John Macraven muziek. Ook was er een dansvloer die tot laat in de avond gevuld bleef.

Kerken

Of de Zomerweidedag ook voor christenen interessant is? Hogenelst, aangesloten bij de hervormde gemeente van Hagestein: „Ik ben christen, dus ik zou niet weten waarom niet. Het is wel een gemiste kans dat er geen vertegenwoordigers van kerken waren om te evangeliseren.”

Ook Dennis Roobol (32), die ’s ochtends samen met zijn vrouw, zoontje Flynn (2) en een paar vrienden uit Nieuwegein van de partij was, denkt dat het evenement geschikt is voor christenen. „Het is inclusief. Iedereen is welkom. Als mensen zich niet thuis voelen bij dans en dj, kunnen ze die wellicht overslaan. Er zijn nog genoeg andere dingen te doen.”

Flynn heeft op een luchtkussen gespeeld, vertelt zijn vader. Ook heeft hij een show van het kinderprogramma Het Zandkasteel bijgewoond. De tv-personages van dit programma waren zelf ook aanwezig. „Dat vond Flynn wel spannend.”

„Wijzelf hebben genoten van het weer en van het feit dat de kinderen lekker konden spelen”, zegt Roobol. „Ook zijn we langs kraampjes van lokale ondernemers geweest. Het is leuk om te zien wat voor ondernemerschap er uit je dorp komt.” Maar het meest waardeerde hij nog de gezelligheid en de gesprekken met dorpsgenoten.

19464475.JPG
Bubbelvoetbal: bedoeld voor kinderen die zijn uitgekeken op gewoon voetbal. beeld Nico van Ganzewinkel

Doel van het evenement is burgers met elkaar in contact te brengen. Dat is gelukt, vindt Roobol. „Je leert mensen op zo’n dag beter kennen. Ook krijg je zo een Hoef-en-Haagidentiteit, een wij-gevoel.”

Schadepost

Mensen ervaren de Zomerweide­dag over het algemeen als uiterst positief, stelt Margot van Woerkom (32), een van de kartrekkers van het evenement. „We hebben ontzettend veel positieve reacties gekregen.”

Ook Martijn, commissielid leefomgeving en veiligheid bij buurtvereniging Hoef en Haag, is in zijn sas. Zijn taak was te zorgen voor voldoende drank. „We hebben bijna 5000 consumpties verkocht.”

De dag verliep volgens het commissielid vrijwel zonder problemen. Het was alleen even schrikken toen ’s avonds bleek dat er drie strandstoelen waren gestolen. „Dat zou een schadepost van 750 euro betekenen. We waren er ziek van. We hebben toen een bericht op sociale media geplaatst met het verzoek de stoelen weer terug te brengen. Mensen konden die anoniem neerzetten achter de brandweerkazerne. Een uurtje later kregen we bericht dat de stoelen er stonden. Er zat een briefje bij: „Sorry, we waren dronken :).”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer