Binnenland
Natuurbeheerders: dagen tot weken nodig om bossen op te ruimen

Staatsbosbeheer verwacht dat het een paar dagen tot een paar weken duurt voordat al het door de storm van woensdag gevallen hout van wandel- en fietspaden is verwijderd. De natuurbeheerder adviseert fietsers en wandelaars om voorlopig de beschadigde bossen te mijden. Reden voor dit advies is dat bossen op een aantal plaatsen niet of moeilijk toegankelijk zijn vanwege omgevallen bomen en afgevallen of loshangende takken. Natuurmonumenten geeft hetzelfde advies en zegt dat de bossen niet veilig zijn.

ANP

De afgewaaide takken en omgevallen boomstammen laat Staatsbosbeheer zoveel mogelijk in het bos liggen, omdat dood hout naar eigen zeggen een belangrijke bron van nieuw leven is. „Bezoekers zijn van harte welkom in onze ‘open’ natuurgebieden zoals de duinen, polders, uiterwaarden en heide en uiteraard in al onze bossen waar geen stormschade is”, zo stelt de organisatie.

De boswachters zijn nog bezig met het opmaken de van stormschade. Duidelijk is al wel dat de bossen in Noord-Holland het zwaarst getroffen zijn. Op Landgoed Elswout bij Overveen zijn dertig grote bomen met wortel en al omgewaaid. Ook in het Purmerbos bij Purmerend zijn meer dan honderd bomen omgewaaid. In Flevoland zijn ook veel bomen omgewaaid, zoals bij Almere en in het Kuinderbos in de Noordoostpolder. Uit Friesland komen meerdere meldingen van boomstammen die wandelpaden versperren.

Natuurmonumenten heeft donderdag Buitenplaats Beeckestijn in Velsen en de ingang Duin en Kruidberg van Nationaal park Zuid-Kennemerland afgesloten wegens grote stormschade.

In de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland werden de hardste windstoten gemeten en gold woensdag enige tijd een weeralarm met code rood.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer