De dochter van een 78-jarige vrouw die een einde aan haar leven maakte met behulp van ‘middel X’, vindt dat de leverancier van het dodelijke middel moet opdraaien voor kosten die rond de uitvaart zijn gemaakt. Advocaat Sébas Diekstra diende maandag een vordering van ruim 4900 euro namens de nabestaande in. Dat deed hij tijdens de strafzaak tegen Alex S.
Het Openbaar Ministerie vervolgt de 30-jarige Eindhovenaar strafrechtelijk voor verboden hulp bij zelfdoding. Zeker tien en vermoedelijk meer mensen zijn volgens het OM overleden nadat ze het door S. geleverde middel hadden ingenomen. S. ontkent dat niet: hij vertelde tijdens de zitting veel over de pakketjes die hij verzond, naar eigen zeggen uit idealisme.
De verdediging kan zich niet vinden in een vergoeding. Advocaat Tom Gijsberts stelde dat de gemaakte kosten voortkomen uit het overlijden zelf, terwijl de frustratie van de nabestaande draait om de manier waarop Coöperatie Laatste Wil (CLW), die de vrouw begeleidde, met haar is omgegaan. Hij betoogde dat de kosten voortkomen uit het besluit van de vrouw om een einde aan haar leven te maken.
De officier van justitie noemde de pijn en het verdriet „heel voorstelbaar”. De vordering zou volgens haar echter een „onevenredige belasting van de strafzaak” zijn. Daarnaast vraagt ook het OM zich af in hoeverre het overlijden rechtstreeks verband houdt met het leveren van dit middel. Volgens Diekstra is dat verband juist heel helder.
De officier van justitie las in de rechtbank ook een verklaring voor van de dochter. Ze bevestigde dat haar moeder niet meer wilde leven, maar haalde ook hard uit naar de „zelfmoordcowboys” van CLW. Die manen „mensen die bij hen komen tot geheimhouding. Zo creëren ze afstand tussen mensen die dood willen en de toekomstige nabestaanden”, klonk het. De vrouw verwijt CLW dat haar moeder alleen stierf. Ze is ook kritisch over de wet. „Als er goede wetgeving zou zijn in Nederland, was dit alles niet nodig geweest.”
Alex S. wilde er niet inhoudelijk op ingaan. „Het heeft geen betrekking op mij, ik kan er daarom niks over zeggen”, zei hij.
Aan het eind van de zitting werd ingegaan op de psychische gesteldheid van de verdachte, die autisme heeft en herhaaldelijk last had van depressieve gevoelens. Volgens psychologisch onderzoek heeft zijn autisme mogelijk invloed gehad op zijn handelen. Justitie komt dinsdag met de strafeis.