Economieinflatie
Boodschappen doen bij de oosterburen loont

Boodschappen lijken met de week duurder te worden. Wie de schade wil beperken, moet het hebben van prijsvechters, aanbiedingen en merkloze artikelen. Er is nog een interessant alternatief: Duitsland.

Gert Janssen
Jaap en Ellie van der Rhee uit Beekbergen doen regelmatig hun boodschappen in Duitsland, zoals hier bij Penny in Elten. Daarmee besparen ze 50-100 euro per maand. beeld VidiPhoto
Jaap en Ellie van der Rhee uit Beekbergen doen regelmatig hun boodschappen in Duitsland, zoals hier bij Penny in Elten. Daarmee besparen ze 50-100 euro per maand. beeld VidiPhoto

Grensbewoners hebben de supermarkten bij de oosterburen al veel eerder ontdekt, maar inmiddels loont het ook voor de periferie ten westen van de grensstreek om te shoppen aan de ‘overkant’. Duitse winkeliers wrijven in hun handen.

Met name de vrijdagen en zaterdagen ziet het zwart van de gele kentekens in steden als Elten, Emmerich, Kleve, Leer, Gronau en Bad Bentheim. Het wordt per 1 juli alleen nog maar drukker als de brandstofaccijnzen in Nederland stijgen naar het oude niveau en dan niet alleen het boodschappenmandje, maar ook de benzinetank vol mee terug gaat. Supermarkt-
eigenaren in eigen land waarschuwen voor de gevolgen.

Belangrijke oorzaak voor het soms opmerkelijke prijsverschil is de btw of (in Duitsland) de MwSt. In Nederland verdwijnt 9 procent van de prijs op voeding en andere noodzakelijke producten in het laatje van de belastingdienst en 21 procent als het gaat om andere artikelen. In Duitsland ligt dat in beide gevallen 2 procent lager. Daarnaast zijn er over de grens meer supermarktketens, dus meer concurrentie en kunnen ze door hun grotere klandizie lagere prijzen afdwingen bij leveranciers.

Addertje

Maar wie zich rijk rekent door de oversteek te maken en zijn boodschappenkar vol te laden, komt soms bedrogen uit. Lang niet alle producten zijn in Duitsland goedkoper. Bier, wijn, sigaretten en frisdranken wel. Online ‘price watchers’ waarschuwen daarom voor het addertje. „Zoek vooraf uit welke producten je nodig hebt en kijk of ze voordeliger zijn”, tipt bijvoorbeeld meisje-eigenwijsje.nl Een andere handige tip is om de apps van Duitse supermarkten en drogisten te downloaden, omdat daar de actuele aanbiedingen op staan. Groot inkopen van voordelige artikelen, is een ander advies. En eerlijk is eerlijk: sommige producten zijn in Duitsland gewoon duurder dan in eigen land.

Horeca

Frequente grenspassanten zijn Jaap en Ellie van der Rhee uit Beekbergen. Het seniorenechtpaar doet om de twee weken boodschappen in Elten of daar in de buurt. „Je hebt vlak over de grens drie supermarkten waar veel Nederlanders komen. Penny is zes dagen per week open tot 22.00 uur. Maar we bezoeken daar ook de horeca.

Verder komen we regelmatig in Emmerich (5 kilometer verder), Kleef (15 kilometer verder) en Bocholt (35 kilometer verder). In die laatste plaats heb je een eenvoudig Chinees wokrestaurant, waar je nog altijd voor minder dan 10 euro per persoon goed kunt eten.”

„Het is lastig in te schatten hoeveel we hiermee besparen, mede omdat we inmiddels weten dat sommige artikelen ook duurder zijn dan in Nederland. Maar zeker aanmerkelijk voordeliger zijn artikelen als dranken en tabakswaren. Daar komen veel Nederlanders op af. Wij kopen regelmatig flessen wijn. Zojuist hebben we drie flessen gekocht voor in totaal 6 euro.

Ze hebben hier ook producten die in Nederland niet verkrijgbaar zijn. En een rol keukenpapier is niet alleen goedkoper, maar is ook dikker.

Een ander pluspunt is dat je hier in de supermarkten ook met een creditcard kunt betalen. Door selectief te winkelen, in combinatie met horeca en een volle tank, besparen we naar schatting zeker 50-100 euro per maand. De lege flessen met statiegeld sparen we op en leveren we eenmaal per maand weer in. ”

Sfeer

Ook over de sfeer en bediening in de Duitse supers heeft het echtpaar niet te klagen. „Over het algemeen is de service prima, de bediening vriendelijk en is het minder druk in winkels en horeca. In de binnensteden kun je nog gratis of tegen een relatief laag tarief je auto dichtbij parkeren.

Dat is ook de reden dat we niet of nauwelijks in Apeldoorn winkelen. Naar onze mening heeft Apeldoorn met haar jarenlange hoge huur- en parkeertarieven het winkelbestand zo uitgeknepen dat de binnenstad nu veel leegstand heeft.”

Tina van der Veen uit Enschede vult iedere twee weken haar boodschappenkar in Gronau, op 6 kilometer van haar huisadres. „Wij besparen hiermee ongeveer rond de 60 euro per twee weken, wat in deze tijd toch veel geld is. De artikelen die we aanschaffen zijn roomboter, (ola)ijs, frisdrank, groente en fruit. Soms vlees en/of vleeswaren, multivitaminen, scheermesjes en artikelen voor persoonlijke verzorging. We kijken ook naar aanbiedingen. Als brandstof goedkoper is dan tanken we in Duitsland.”

Elk kwartaal

Het echtpaar Reitsema uit Wijnjewoude in Friesland woont wat verder van de grens en neemt eenmaal per kwartaal de moeite om de afstand van ongeveer 100 kilometer te overbruggen. „We gaan dan naar Leer/Meppen, maar ook wel naar Oldenbrug, Bremen, Osnabrück en Münster”, vertelt Alie Reitsema.

„Hoeveel we besparen is lastig te zeggen. Ik denk dat ik al wel 20 jaar in Duitsland kom, maar sinds we kinderen hebben gaan we vaker. We halen dan bijvoorbeeld toiletartikelen, luiers, billendoekjes, bepaalde kruiden en drinken. Snoep en chocola zijn vaak ook goedkoper. We combineren het boodschappen doen meestal met een dagje winkelen. Uit eten gaan is er een stuk goedkoper, helemaal met vier kinderen.”

Een ander voordeel, vindt Alie, is de omvang van de Duitse supers en drogisterijen. „Die zijn een stuk groter. Daarnaast vind ik ze klantvriendelijker. Er zijn bijna overal (gratis) toiletten. Bij de DM heb je een verschoonhoek, zelfs een hoek om je baby te voeden en er staat een automaat met koud water. Daarnaast is er veel meer keuze.” DM staat voor drogerie markt (drogisterij).

Alles in één keer

Ook Nelly Voskamp ziet flinke financiële voordelen door boodschappen te doen over de grens. „Wij wonen daar zo’n 40 kilometer vandaan. We halen dan alles in één keer. Bijvoorbeeld wijn, bier en cola. En we gaan naar de DM. Veel artikelen zijn een stuk goedkoper dan in Nederland. Voorbeeld: neutrogena handcrème tube. Hier in Nederland 7,11 euro en bij de DM 2,45 euro. Deodorant scheelt soms ruim een euro per fles.

We hebben wel eens uitgerekend dat je hier in Nederland ruim 50 euro meer kwijt was voor wat we bij de DM hebben gekocht. Dat scheelt mij te veel. En af en toe even de grens over is nog gezellig ook.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Beste van RD

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer