EconomieWonen in Duitsland
In Duitsland meer huis voor je geld

Voor een huis in Duitsland, net over de grens bij Enschede, betaal je 10 à 20 procent minder dan aan de Nederlandse kant, zegt Maarten Bolk. Hij is eigenaar van makelaardij Holland-Immocenter in Gronau en woont al 21 jaar in Duitsland.

Woning uit het aanbod van makelaar Bolk. Het vrijstaande huis kost 398.000 euro. Bouwjaar 2001. Perceel 495 m2. beeld Holland-Immocenter
Woning uit het aanbod van makelaar Bolk. Het vrijstaande huis kost 398.000 euro. Bouwjaar 2001. Perceel 495 m2. beeld Holland-Immocenter

Kortgeleden verkocht Bolk een woning in de Duitse plaats Nordhorn aan Nederlanders voor 350.000 euro. Het gaat om een „goed onderhouden”, vrijstaande woning met een dubbele garage op een perceel van 2800 vierkante meter. „Dat is in Nederland ondenkbaar. Voor drie ton koop je in Enschede en omgeving een tussenwoning.” Meer ruimte en een lagere bevolkingsdichtheid verklaren de minder hoge huizenprijzen volgens de makelaar. In Nederland geldt dat bijvoorbeeld ook voor regio’s in Drenthe en Groningen.

Bolk ziet zich met zijn kantoor als de ideale schakel tussen vraag en aanbod in het grensgebied. Nederlanders hebben interesse in de grotere en goedkopere Duitse huizen. De oosterburen spelen daar graag op in en zien Nederland als een interessante afzetmarkt. De makelaar heeft jarenlange ervaring in de huizenbranche, zowel in Nederland als in Duitsland. „Ik bied het Duitse vastgoed aan in Nederland en ik adviseer Nederlanders in hun moedertaal over de wet- en regelgeving rondom het kopen van een woning in Duitsland.”

De animo is groot. Het kantoor van Bolk werkte een poosje met een zoekerslijst. Mensen op die lijst wilden geïnformeerd worden over de beschikbaarheid van nieuwe huizen. „De lijst werd zo lang, dat ik het informeren niet meer waar kon maken. Per week heb ik met ongeveer vijftig Nederlanders actief contact, los van alle aanvragen per mail die we binnenkrijgen”, vertelt Bolk

Het wonen in Duitsland is vooral door de lagere huizenprijzen erg aantrekkelijk. „Mensen krijgen hier iets meer huis voor hun geld.” Los daarvan is het leven op een aantal punten wat goedkoper. Bijvoorbeeld de aanschaf en het rijden van een auto. Bovendien worden gezinnen met kinderen beter ondersteund door de Duitse overheid. De kinderbijslag is drie keer zo hoog als in Nederland, stelt Bolk.

Niet alleen het financiële plaatje, maar ook de rust, ruimte en natuur vinden mensen een pluspunt. „Inwoners van de Randstad vluchten weg voor drukte en hectiek. Ook de normen en waarden van inwoners in deze regio worden vaak hoog gewaardeerd. Mensen hebben hier nog respect voor postbode en politieman.” Tot slot noemt de makelaar nog de medische zorg. Die is in Duitsland volgens hem over het algemeen goed geregeld.

„Laat je wel goed informeren”, adviseert Bolk aan Nederlanders die van plan zijn een huis te kopen bij de oosterburen. „Welke consequenties heeft het als je de pensioenleeftijd bereikt of je arbeidsongeschikt raakt? Een uitkering is hier iets lager en duurt minder lang dan in Nederland.” Als mensen met dit soort vragen komen, verwijst de makelaar vaak door naar het GrensInfoPunt EUREGIO. „Met hun advies ben je goed voorbereid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer