EconomieZorg
Gehandicaptenzorg: 10 procent meer salaris

De circa 200.000 werknemers in de gehandicaptenzorg krijgen dit jaar een extra loonsverhoging van 6 procent en nog eens 4 procent in 2024. Ook wordt de minimale reiskostenvergoeding verdubbeld.

Redactie economie
Zorgmedewerkers protesteren voor een beter salaris. beeld ANP, Lex van Lieshout
Zorgmedewerkers protesteren voor een beter salaris. beeld ANP, Lex van Lieshout

Werkgevers en werknemers in de sector zijn dat dinsdag overeengekomen.

De salarisverhoging komt bovenop de ruim 3,2 procent die in de huidige cao is afgesproken, melden de vakbonden NU’91, FNV en CNV en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Voor de werknemers die het minste verdienen, kan de totale verhoging nog iets hoger uitvallen.

Daarnaast gaat de minimale reiskostenvergoeding van 8 naar 16 cent per kilometer en krijgen vaste medewerkers voortaan voorrang bij inroostering. Die laatste maatregel moet helpen de werkdruk in de gehandicaptenzorg te verlagen. Nu hebben zzp’ers vaak nog de eerste keus bij de invulling van het rooster, stellen de bonden. Vaste medewerkers blijven daardoor vaak met de zwaardere diensten zitten en kiezen er om die reden regelmatig voor om als zelfstandige verder te gaan. Dit leidt tot onvrede en hogere kosten voor de sector.

Ook wordt de onregelmatigheidstoeslag verbeterd. Die wordt voortaan toegekend over het volledige uurloon, iets dat nu nog niet altijd het geval is. Verder komt er een protocol over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, waarin de rechten van werknemers juridisch worden verankerd.

Amper

Jan Schreuders, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van de RMU, spreekt van een „heel mooi akkoord”. Volgens hem is de salarisverhoging hard nodig, zeker gezien de hoge inflatie. Hij stelt dat nogal wat medewerkers in de zorg amper kunnen rondkomen.

Ook Ad Plomp, voorzitter van de raad van bestuur van zorgorganisatie Sirjon, is blij met de loonafspraken. Hij ziet ze als een blijk van waardering voor de medewerkers. Plomp vindt de verhoging van de reiskostenvergoeding eveneens positief. „Sirjon zat overigens al ruimschoots boven het minimumbedrag per gereden kilometer.”

Het resultaat is zwaar bevochten. Vorige maand liepen de onderhandelingen nog stuk en voerde zorgpersoneel actie. De vakbonden leggen in de komende weken het bereikte resultaat voor aan hun leden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer