Mens & samenleving
Waarom sprankelende Jacomine moest ontprikkelen: „Een bos bloemen zal haar goed doen”

Ruim een jaar geleden sprankelde Jacomine Mudde (21) uit Stolwijk nog, zegt moeder Marja Mudde-van den Berg (51). Jacomine werkte in de thuiszorg en gehandicaptenzorg. Ze was enthousiast en jeugdig. Totdat ze een huis-tuin-en-keuken-ongeluk kreeg.

Nadine Peppinck
Marja Mudde (l.) geeft haar dochter Jacomine een fleurige bos bloemen. „We leren van haar te genieten van de kleine dingen.”
Marja Mudde (l.) geeft haar dochter Jacomine een fleurige bos bloemen. „We leren van haar te genieten van de kleine dingen.”

„Niemand had gedacht dat het ongeluk zou uitlopen op hersenletsel”, vertelt moeder Mudde. „Mijn dochter reed tijdens een gezellige familiedag op 28 februari 2022 op een skelter. Ze wilde onder een bruggetje doorrijden, maar ze bukte niet diep genoeg. Daardoor kreeg haar hoofd een enorme klap.”

Tot een halfjaar na het incident kampte de twintiger met hoofdpijn en concentratieproblemen. Ook werd Jacomines weerstand minder. Ze kreeg bijvoorbeeld ontstekingen in haar mond en ze was ontzettend moe. Uiteindelijk bleek dat ze een hersenkneuzing heeft.

„Hersenen doen er lang over om te herstellen”, zegt Mudde. „Dat kan twee tot drie jaar duren. Het is onzeker in hoeverre Jacomine helemaal herstelt.”

De tweede telg van Mudde kan niet veel prikkels verdragen. „Het hele gezin heeft zich aangepast”, vertelt Mudde. „We schrapen niet met bestek over onze borden en proberen omstebeurt te praten.”

Jacomine rust elk uur een kwartier en maakt lange nachten. Driemaal per dag loopt ze een stukje. Soms houdt ze zich bezig met haar hobby’s schilderen en tuinieren.

Mudde: „Jacomine voelt zich afhankelijk van de Heere. We zien dat ze geniet van kleine dingen. Een bos bloemen zal haar goed doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Achterkrant

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer