Elke dag zomers weer in Suriname
Suriname heeft een tropisch klimaat. Dat betekent een heel jaar zomers weer: het is er altijd rond de 30 graden en erg vochtig.
Dat klinkt heerlijk, zeker op zo’n typisch Nederlandse, koude dag. En het is vaak ook lekker.
In dat tropische klimaat zijn er vier seizoenen: een kleine regentijd, een kleine droge tijd, een lange regentijd en tot slot weer een lange droge tijd. Regentijd betekent heel vaak en heel veel regen; in de droge tijd regent het minder vaak en valt er ook minder.
In totaal valt er op sommige plekken tot wel 20 meter regen per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dat gemiddeld 0,8 meter. Onze kinderen vinden zo’n tropische bui geweldig. Lekker in een natuurlijke stortdouche afkoelen op de trampoline.
Nietig
Waar dat water vandaan komt? Uit de lucht, dezelfde lucht waarin we ook vliegen. Dat geeft iedere vlucht weer schitterende vergezichten, maar ook uitdagingen. In uitdagend weer voelen we hoe nietig we zijn.
Ik zal in cijfers laten zien wat ik bedoel. Een typische bloemkoolwolk bevat ongeveer 15.000 liter water. Dat is een serieuze hoeveelheid boven onze hoofden.
Een grote onweersbui bevat al gauw 1 miljard liter! 1 liter weegt 1 kilo. Mijn vliegtuig weegt –als hij maximaal beladen is– 1.905 kilo. Dat is dus 1.905 kilo tegen 1 miljard kilo.
Daarbij komen nog de turbulente winden. Samen vormen al die weerverschijnselen een gigantisch krachtenspel, dat ik uiteraard vermijd met het vliegtuig.
Ooit was er ook eens een storm, ergens op een meer. Zelfs ervaren vissers die op dat moment aan het varen waren, raakten in paniek. Wat een kracht! Maar Jezus was bij hen, en liet zien dat Hij boven dit natuurgeweld staat: „Zwijg, wees stil!” Wat een macht, wat een majesteit!
Joop van Weele is MAF-piloot in Suriname.