Buitenlandopstand in rusland
Hoe het huurlingenleger van Wagner in korte tijd oprukt naar Moskou

De wereld kijkt verbijsterd toe hoe het Wagnerhuurlingenleger van Jevgeni Prigozjin ongehinderd oprukt naar Moskou. Een militaire opstand die even snel verdwijnt als dat die verschijnt. Een reconstructie.

Inwoners van Rostov verwelkomen Wagner. beeld EPA, Arkady Budnutski
Inwoners van Rostov verwelkomen Wagner. beeld EPA, Arkady Budnutski

vrijdag 10.00 uur

Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin haalt op het Telegramkanaal fel uit naar Moskou. Het Kremlin misleidt het Russische volk over de oorlog in Oekraïne. „Wij baden in het bloed.” Prigozjin eist het vertrek van de incompetente Defensieminister Sergei Shoigu en Valeri Gerasimov, de hoogste Russische militair.

vrijdagavond

De Russische inlichtingendienst FSB kondigt een strafrechtelijk onderzoek aan naar Prigozjin voor het oproepen tot „gewapende opstand”. Op videobeelden is te zien dat pantservoertuigen posities innemen in Moskou en Rostov, op 100 kilometer van de Russische grens, waar Wagner wordt verwacht.

vrijdagnacht

Wagner trekt in de nacht van vrijdag op zaterdag vanuit Oekraïne Rusland binnen en omsingelt het zuidelijk hoofdkwartier van de Russen in Rostov, een belangrijke uitvalsbasis voor de oorlog in Oekraïne. Wagner claimt het neerschieten van een Russische helikopter.

19442334.JPG
Een Wagercolonne rukt op naar Moskou. beeld Reuters, Stringer

zaterdag 06.30 uur

Prigozjin meldt in een nieuwe video dat zijn troepen Rostov nog voor het ochtendgloren hebben ingenomen. Zonder een schot te lossen. Burgers applaudisseren. Videobeelden laten zien hoe de Wagnerbaas twee Russische generaals de les leest.

zaterdag 10.00 uur

De Russische president Vladimir Poetin verschijnt op de Russische tv. Poetin spreekt over „een dolkstoot in de rug” van „landverraders” die de wapens oppakken tegen „hun kameraden”. De Russische leider kondigt een militaire interventie aan in Rostov.

zaterdag 12.00 uur

De wereld kijkt verbijsterd toe. Zo’n 5000 meedogenloze opstandelingen rukken met tanks, luchtafweergeschut en pantservoertuigen naar Moskou. Rond de middag beschieten Russische helikopters het konvooi bij Voronezj. Wagner zou verschillende helikopters en een vliegtuig hebben neergehaald.

19442338.JPG

zaterdagmiddag

Wagner stoomt verder op. De Russische gouverneur van Lipetsk, Igor Artamonov, meldt dat de Wagneropstandelingen door zijn regio trekken. Lipetsk bevindt zich halverwege de snelweg Rostov-Moskou, op 350 kilometer van de Russische hoofdstad.

zaterdag 19.15 uur

De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Prigozjin nadert Moskou naar eigen zeggen tot op 200 kilometer. Onverwachts meldt de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko dat Wagner heeft beloofd zich terug te trekken. Wagner en Kremlin zeggen bloedvergieten te willen voorkomen.

zaterdagnacht

Veel is onduidelijk over de gesloten deal door Loekasjenko, een marionet van Poetin. Het militaire konvooi van Wagner maakt onmiddellijk rechtsomkeert. Moskou belooft Wagner niet strafrechtelijk te vervolgen, Prigozjin stemt naar verluidt in met vertrek naar Wit-Rusland.

zondag

Prigozjin laat niets meer van zich horen. Onduidelijk is waar hij verblijft en of hij nog leeft. Ook is niet bekend of zijn eis dat Defensieminister Sergei Shoigu en de hoogste baas van het leger Valeri Gerasimov worden vervangen, wordt ingewilligd volgens de deal.

maandag

Shoigu duikt eindelijk op. Moskou verspreidt foto’s, terwijl hij troepen inspecteert; onduidelijk is of het recente beelden betreft. Russische bronnen claimen dat gouveneur Aleksey Dyumin, Shoigu gaat vervangen. Generaal Sergei Surovikin zou de hoogste legerbaas worden. Het strafrechtelijk onderzoek naar Prigozjin is naar verluidt toch niet stopgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer