Buitenlandoorlog Oekraïne
„Wagner Groep nog altijd in Oekraïne”, onduidelijkheid over verblijfplaats Prigozjin

Een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt maandag geen aanwijzingen te hebben dat het Wagner-huurlingenleger de conflictgebieden in Oekraïne heeft verlaten. In een interview met persbureau Bloomberg zegt Mychajlo Podoljak dat hij geen uittocht ziet in de regio Loehansk, waar de hoofdmacht van Wagner was gevestigd.

ANP
Het huurlingenleger van Wagner maakt zich zaterdagavond op om zich terug te trekken uit Rusland. beeld AFP, Roman ROMOKHOV
Het huurlingenleger van Wagner maakt zich zaterdagavond op om zich terug te trekken uit Rusland. beeld AFP, Roman ROMOKHOV

„Ik begrijp dat ze hun taken en afspraken nog niet afgerond hebben en dat er nog geen kijk is op hun nieuwe logistiek”, aldus de adviseur, die ook aangeeft dat Oekraïne probeert in te schatten of er iets zal veranderen in het leger van Rusland, aangezien de Wagner Groep „veel agressiever en bekwamer was op het strijdveld, vergeleken met het Russische leger.”

Wagner-baas Jevgeni Prigozjin kapte zaterdagavond zijn opmars naar Moskou af „om bloedvergieten te voorkomen”. Volgens het Kremlin ging hij akkoord met een door Belarus bemiddeld de-escalatievoorstel. Daarin zou zijn opgenomen dat hij zich in Belarus zal vestigen. Er is sinds de nacht van zaterdag op zondag onduidelijkheid over de verblijfplaats van Prigozjin.

Er zijn nog geen berichten dat hij ook daadwerkelijk in Belarus is gezien. Prigozjin heeft niets meer van zich laten horen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer