Politieksgp
De Nooijer: Ben geen SGP’er meer

Tom de Nooijer is geen lid meer van de SGP. Dat blijkt uit een verklaring die hij maandag verspreidde via zijn Twitterpagina.

Redactie politiek
Tom de Nooijer. beeld Hanno de Vries
Tom de Nooijer. beeld Hanno de Vries

Aanleiding voor zijn verklaring is een artikel uit het RD afgelopen zaterdag over de politieke jongerenorganisatie van de SGP.

In het stuk zegt De Nooijer dat hij zijn lidmaatschap op 16 juni heeft beëindigd, na een gesprek met het hoofdbestuur van de SGP over enkele publieke uitlatingen die hij eerder deed. Concreet ging het volgens hem om zijn optredens in programma’s als Blckbx en Ongehoord Nederland. Die stelde het SGP-hoofdbestuur volgens hem niet op prijs. Er werd zelfs gedreigd met royement of schorsing, schrijft De Nooijer. Volgens de Oldebroeker zou het bestuur hebben gezegd dat hij met zijn uitspraken „ernstige schade” zou hebben aangericht aan de partij.

Na dat gesprek was het voor De Nooijer duidelijk dat er voor mensen met zijn inhoudelijk profiel niet langer ruimte was bij de SGP, stelt hij in het stuk. Eind 2021 raakte De Nooijer als SGP-lid ook al in opspraak, nadat hij zich als gemeenteraadslid afsplitste van de SGP in Oldebroek en een eigen partij begon.

Maandag kwam de SGP aan het begin van de middag met een reactie op de ontwikkelingen binnen de SGPJ. Die maakt echter niet concreet op basis waarvan De Nooijer op 16 juni tot de orde werd geroepen. De tekst gaat ook niet in op De Nooijers vertrek bij de partij. Wel stelt de SGP in algemene zin: „In ons media- en sprekersbeleid sluiten wij geen omroepen, mediaplatforms of partijen categorisch uit. We stellen ons voorafgaand aan ieder optreden de vraag of wij geloofwaardig een helder SGP-geluid kunnen laten horen. Als de indruk ontstaat dat media of andere politieke partijen ons willen gebruiken om hun eigen frame of boodschap te versterken terwijl dit geen recht doet aan de evenwichtige SGP-boodschap, dan doen wij daar niet aan mee.”

SGP-woordvoerder Peter Smit laat desgevraagd weten dat het gesprek van 16 juni als insteek had „om De Nooijer goed te bevragen”. De intentie was niet dreigend, maar constructief, voegt hij eraan toe, al kan hij niet uitsluiten dat de termen schorsing en royement inderdaad gevallen zijn. „Het is gebleken dat we niet nader tot elkaar konden komen”, zegt hij. Over het opstappen van De Nooijer wil Smit alleen hebben gezegd dat de SGP blij is met iedereen die zich verbonden weet aan de partij. „We vinden het jammer als iemand die verbondenheid niet meer ervaart”, aldus Smit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer