Koninklijk HuisAlexia 18 jaar
Jarige Alexia kiest voor vrijheid

Prinses Alexia is blij dat ze niet in de schoenen staat van haar oudere zus Amalia. Terwijl Amalia’s toekomst grotendeels vastligt, valt er voor Alexia meer te kiezen. Maandag viert de middelste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima een mijlpaal: ze is 18 jaar geworden.

Corine Boone
Prinses Alexia op een nieuwe portretfoto, gemaakt ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag. beeld RVD, Frank Ruiter
Prinses Alexia op een nieuwe portretfoto, gemaakt ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag. beeld RVD, Frank Ruiter

Het zijn spannende dagen voor de prinses. Ze hoort een dezer dagen of de vlag op Huis ten Bosch gehesen kan worden om te vieren dat ze geslaagd is. Vorige maand zaten haar examens op het United World College Atlantic College in Wales erop, maar of dat met goed gevolg is, wordt begin juli bekend.

Alexia vertrok twee jaar geleden naar Wales om op het Atlantic College haar laatste twee jaren van de middelbare school af te maken. Het zogenoemde internationaal baccalaureaat geldt namelijk als vervanging van de laatste twee jaar vwo.

Met haar keuze voor Wales trad Alexia in de voetsporen van haar vader. Koning Willem-Alexander studeerde van 1983 tot 1985 ook aan de prestigieuze kostschool. Hij is tegenwoordig beschermheer van de school.

Alexia koos heel bewust voor een studie op afstand, omdat ze op die manier wat meer vrijheid zou genieten. Dat vertelde koningin Máxima in het interview ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag in 2021. „Ze heeft van mij die nieuwsgierigheid en wil nieuwe dingen ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten.” De koningin maakte direct duidelijk dat haar dochter na de twee jaren terug zou komen naar Nederland. „Ze wil hier gaan studeren.”

19441567.JPG
In 2020 werd Koningsdag vanwege de coronacrisis thuis gevierd. Prinses Alexia en koningin Máxima gingen via een videoverbinding in gesprek met Nederlanders. beeld ANP, Patrick van Katwijk

Groningen

Voor welke studiestad Alexia kiest, is nog niet bekendgemaakt. Intussen draait de geruchtenmachine op volle toeren. Wordt het Leiden, dé plek waar verschillende Oranjes studeerden? Amsterdam, waar ook zus Amalia studeert? Of kiest de prinses toch voor Groningen, de stad waar prins Maurits, prinses Marilène en prinses Laurentien van hun studententijd genoten? De vraag zal vrijdag ongetwijfeld aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden gesteld tijdens de gebruikelijke zomerse fotosessie.

Voor Alexia zal ongetwijfeld meewegen in hoeverre ze zich buiten de aandacht van de media zal kunnen bewegen. Toen de prinses in Wales studeerde, was ze minder zichtbaar in Nederland. Ze miste bijvoorbeeld in april het Koningsdagconcert en kon ook niet bij de landelijke viering in Rotterdam zijn, omdat haar examens op het programma stonden.

Op het Atlantic College werd Alexia niet gezien als prinses, maar als een gewone student. Voor Alexia was het een perfecte manier om tijdelijk uit de schijnwerpers te stappen. Dat lukte ook goed, los van een enkele foto van de prinses die uitlekte na een feestje met medestudenten. De Spaanse pers gaf Alexia wel veel aandacht. De kostschool had sowieso hun interesse, omdat ook de Spaanse kroonprinses Leonor er studeerde.

Tweede

Omdat Alexia geboren werd als prinses der Nederlanden en prinses van Oranje-Nassau, groeit ze op in de bekendste familie van Nederland. Zolang kroonprinses Amalia geen kinderen heeft, is Alexia de tweede in lijn van de Nederlandse troonopvolging. In de podcast ”Door de ogen van de koning” refereerde koning Willem-Alexander aan de positie van zijn tweede dochter. Volgens hem is Alexia verheugd dat ze niet in Amalia’s schoenen staat. „Alexia zegt vooral heel blij te zijn en Amalia in alles te zullen ondersteunen, maar is vooral blij dat ze het niet hoeft over te nemen.”

De geschiedenis lijkt zich te herhalen; prins Friso liet zich als puber ook uit over het feit dat hij niet bepaald jaloers was op de toekomst van zijn oudere broer.

19441570.JPG
Prinses Alexia is 18 jaar geworden. beeld ANP, Remko de Waal

Voor Alexia is de relatieve vrijheid die ze als toekomstige ‘reservekoningin’ geniet van groot belang. Toen haar in 2021 tijdens Koningsdag werd gevraagd naar haar toekomstplannen, was Alexia opvallend open. „Ik heb natuurlijk wel de vrijheid om te kiezen wat ik later wil worden. Ik weet het nog lang niet, maar ik vind het wel fijn dat ik iets kan doen waar mijn eigen interesses liggen.”

Grote dames

De prinses viert haar verjaardag in ieder geval in het bijzijn van haar zussen, peet­ouders en grootmoeder, vertelde koningin Máxima aan de pers, tijdens het staatsbezoek aan België vorige week. Dat betekent dat de Belgische koningin Mathilde weer naar Nederland komt; zij is Alexia’s peettante. „De tijd vliegt”, zei Máxima over het feit dat haar tweede dochter ook volwassen wordt. „Tien jaar geleden toen mijn man koning werd, waren ze van die kleine meisjes in blauwe jurkjes. Dat zijn nu grote dames geworden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer